BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Sarkozy euro bölgesi planlarını açıkladı

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, euronun kurtarılması için Almanya ve Fransa'nın bir araya gelmesi gerektiğini söyledi. Fransız liderin konuşması hem piyasaları hem de seçmenleri ikna etmeyi hedefliyordu.

Abone ol

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy Avrupa'da istikrarı sağlamak için Fransa ve Almanya'nın bir araya gelmesi gerektiğini söyledi.

Toulon'da bir konuşma yapan cumhurbaşkanı, kendisinin ve Almanya başbakanı Angela Merkel'in Pazartesi günü bir araya gelerek euronun geleceğini güvence altına almak için önlemleri görüşeceklerini söyledi.

Sarkozy, ekonomi düzeltmek için yapılması gereken ortaklığın zor sağlanacağını da belirtti.

Fransa cumhurbaşkanı, ülkesinin ekonomik egemenliğini devretmeyeceği güvencesini de verdi.

Euro bölgesi ekonomileri arasındaki entegrasyon artırılmadan euronun geleceğinin güvence altına alınamayacağını söyleyen Fransa cumhurbaşkanı, daha katı mali disiplin ve bu disipline uymayan ülkelere karşı daha katı kurallar getirilmesi çağrısında bulundu.

Gözlemciler Sarkozy'nin Toulon'da yaptığı dikkatle hazırlanmış konuşma ile kendisini Fransa'yı ekonomik sorunlardan kurtarmayı vadeden en güçlü aday olarak göstermeyi umduğunu söylüyor.

Fransa cumhurbaşkanının konuşması Avrupa Birliği'nin ulusal bütçeler üzerinde daha fazla söz hakkında sahip olduğu bir sistemi hedefliyor.

Nisan ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerin hazırlanan Sarkozy, mali piyasalara güvence vermek için sert kesinti önlemleri almakla, seçmenlere hitap edebilmek arasında bir denge bulmaya çalışıyor.

Fransa'da yapılan son kamuoyu yoklamaları Sarkozy'nin Sosyalist muhalif aday Francois Hollande'yle arasındaki farkı kapatmakta olduğuna işaret ediyor.