BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.442,03
HABER /  GÜNCEL

Şarkıcı Youssou N'Dour Senegal'de cumhurbaşkanı adayı

Youssou N'Dour, Senegal'de şubay ayında yapılacak olan seçimlerde halihazırdaki lider Abdoulaye Wade'nin karşısında güçlü bir rakip olarak görülüyor.

Abone ol

Senagalli dünyaca meşhur şarkıcı Youssou N'Dour şubat ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağını açıkladı.

Kendisine ait televizyon kanalından yaptığı açıklamada N'Dour, aday olması için kendisine gelen talepleri değerlendirdiğini ve yanıtının olumlu olduğunu söyledi.

Senegal seçimlerinde Youssou N'Dour'un karşısındaki rakibi şu anki Cumhurbaşkanı Abdoulaye Wade olacak.

Cumhurbaşkanlığı koltuğunda üçüncü bir dönem kalmak istemesi tartışma yaratan Abdoulaye Wade'nin anayasada değişiklik önerileri son aylarda Senegal'de protestolara yol açtı.

Batı Afrika'nın en demokratik ve istikrarlı ülkelerinden biri olarak bilinen Senegal, bölgede askeri darbeye tanık olmamış tek ülke olma özelliğine sahip.

Gergin ortam

Ancak muhabirler, seçimler yaklaştıkça ortamın gerginleştiğine ve önde gelen siyasetçilerden birinin cinayetle suçlandığına dikkat çekiyor.

Youssou N'Dour, aday olma kararını ''bir vataneseverin görev bilinciyle'' aldığını söyledi.

Yüksek eğitimli olmasa da bunun sorun yaratmayacağını belirten N'Dour, ''Ben dünya okulunda okudum, gezmek insanı kitaplar kadar eğitiyor. Becerikli, sadık, iş bitirici ve çalışkan bir insan olduğumu defalarca kanıtladım.'' diye konuştu.

Senegal'de Cumhurbaşkanı Wade'nin geçen haziran ayında öne sürdüğü seçim yasalarında değişiklik teklifi ve yeni bir cumhurbaşkanı yardımcısı pozisyonu yaratmak istemesi protesto eylemlerine neden oldu.

Halihazırda Senegal'de bir cumhurbaşkanı adayının seçimi ilk turda kazanması için en az yüzde 50 oy desteği alması gerekiyor. Aksi takdirde ikinci tur seçimlere gidiliyor.

Wade, ilk turda kazanmak için yeterli oy oranını yüzde 25'e çekmeyi önermişti.

Seven Seconds

Muhalifleri, 11 yıldır görevde bulunan Wade'nin seçim yasalarını kendi lehine değiştirmek istediğini ve cumhurbaşkanı yardımcılığı teklifini oğlu Karim'i göreve getirmek için öne sürdüğünü söylüyorlar.

Gözlemciler, şarkıcı Youssou N'Dour'un son aylarda önde gelen bir siyasi muhalif olarak yıldızının parladığını belirtiyor.

Youssou N'Dour, geleneksel Senegal müziğini salsa, caz ve hip-hop ile karıştıran tarzı ile şöhrete sahip.

1994 yılında Neneh Cherry ile birlikte kaydettiği düet Seven Seconds dünya çapında hit olmuş ve Grammy ödüllerine aday gösterilmişti.