BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,78
ALTIN 2.436,34
HABER /  SAĞLIK

Meme kanserine karşı anne sütü

Enfeksiyon hastalıkları, alerjik rahatsızlıklar, obezite ve diyabet gibi bir çok hastalıktan koruyan anne sütünün bir yararı daha ortaya çıktı.

Abone ol

Yapılan araştırmalar anne sütü, enfeksiyon hastalıkları, alerjik rahatsızlıklar, obezite ve diyabet gibi bir çok hastalıktan koruduğu gibi  kız çocuklarının, ilerleyen yaşlarda meme kanseri riskinden de koruduğunu ortaya koydu.

İLK AŞI ANNE SÜTÜ

Anne sütünün sayısız faydası olduğunu söyleyen uzmanlar, anne sütünün, meme kanserinden lösemiye kadar birçok hastalıktan koruyucu etkisi bulunduğunu belirtiyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Ülkü Tıraş, "Anne sütü alan bebeklerde alerjik hastalıklar, çocukluk çağı şeker hastalığı, ishal, orta kulak enfeksiyonları ve tüm diğer enfeksiyon hastalıkları daha az görülüyor. Hatta yapılan araştırmalar, anne sütünün bağışıklık sistemini güçlendiren özelliği nedeniyle kız bebeklerin ileride meme kanserine yakalanma risklerinin çok daha az olduğunu gösteriyor. Ayrıca anne sütü ile beslenen bebeklerde lösemi yüzde 9, hodgin lenfoma yüzde 24, çocukluk çağı kanserlerinden biri olan nöroblastomun ise yüzde 41 oranında daha az görülüyor." dedi.

Anneden doğum yapar yapmaz gelen ve kolostrum denilen ilk sütün bebekler için yaşamsal önem taşıdığına dikkat çeken Tıraş," Bebeğin bu dünyadaki ilk besininin mutlaka anne sütü olması gerekiyor. İlk süt enfeksiyonlara karşı koruyucu madde içeriyor. Bu da enfeksiyonlara karşı direnci düşük olan yeni doğan için çok önemli. Bu nedenle bebeklere doğumdan sonra şekerli su gibi başka besinlerin kesinlikle verilmemesi gerekiyor" dedi.

ANNE SÜTÜ YERİNE HAZIR MAMA VERMEK DOĞRU DEĞİL

Ülkü Tıraş ayrıca bir çok annenin bebeğin kilo alması için hazır mama kullanmasının yanlış olduğunun da altını çizdi. Tıraş, "Belirli zaman dilimlerinde aldığı kilo, bebeğin yeterli anne sütü alıp almadığını gösteriyor. Bir çok anne bebeğinin yeterli kilo almadığını düşünerek, daha tombul olsun diye hazır mama verme ihtiyacı duyuyor. Ancak sütleri varken, bebeklerine hazır mamaların verilmesi doğru değil. Çünkü bu mamalar anneye ve bebeğe özel olarak üretilmiyor" dedi.