BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Fransa: İran'a daha sıkı yaptırım şart

İran'ın nükleer programından duyulan kaygıların arttığı bir dönemde Fransa Dışişleri Bakanı, Tahran'ın nükleer silah geliştirme girişimlerini sürdürdüğüne hiçbir şüphe olmadığını savundu.

Abone ol

Fransa, İran'ın nükleer silah geliştirdiğine inandıklarını ve bu ülkeye daha sıkı yaptırımlar uygulanması gerektiğini düşündüklerini bildirdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Tahran'ın nükleer silah geliştirme girişimlerini sürdürdüğüne hiçbir şüphe olmadığını söyledi.

Juppe, AB ülkelerini ABD'nin yolunu izleyerek İran merkez bankasının malvarlıklarını dondurmaya ve İran'ın petrol ihracatına ambargo uygulamaya çağırdı.

Juppe, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin "İran merkez bankası malvarlıklarının dondurulmasını ve İran petrol ihracatına yönelik ambargoyu desteklemesini" önerdiğini belirtti ve "Avrupalıların da 30 Ocak'a dek benzer bir adım atmasını istiyoruz" diye konuştu.

İran Atom Enerjisi Kurumu'nun internet sitesinde yer alan açıklamada, İran yapımı ilk nükleer yakıt çubuğunun, Tahran'ın nükleer araştırma reaktörünün çekirdeğine yerleştirildiği belirtilmişti.

Ancak açıklamada, nükleer yakıt çubuğunun içinde zenginleştirilmiş uranyum olup olmadığı hakkında bilgi verilmemişti.

İran daha önce, uluslararası yaptırımların yakıt çubuklarını yabancı piyasalardan almasına yasak getirmesi nedeniyle bu çubukları kendisinin üretmek zorunda olduğunu bildirmişti.

Yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum içeren nükleer yakıt çubukları nükleer enerji santrallerine yakıt sağlıyor ama nükleer silah üretiminde de kullanılabiliyor.

Ancak İran, Batılı ülkelerin nükleer silah üretmeye çalıştığı yolundaki iddialarını yalanlıyor ve nükleer programlarının barışçıl olduğunun altını çiziyor.

Tahran yönetimi ülke içindeki elektrik talebini karşılamak üzere nükleer enerjiye ihtiyaç duyduğunu savunuyor.

Yeni yaptırımlar

ABD, Kanada ve İngiltere, geçen Kasım ayında İran'a yönelik yeni yaptırımlar ilan etmişlerdi.

Yaptırım kararı, BM'ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu raporunun İran'ın "nükleer bir aygıtın geliştirilmesine yönelik" denemeler yaptığına ilişkin bilgiler içermesini izlemişti.

Ancak mesele, Rusya ve Çin'in karşı çıkması nedeniyle BM Güvenlik Konseyi'ne sevkedilmemişti.

BM Güvenlik Konseyi, şimdiye dek İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerine karşı dört ayrı yaptırım kararına onay verdi.

'Başarılı füze denemesi'

İran, nükleer programı nedeniyle Batı ile arasındaki gerilimin iyice yükseldiği bu dönemde ayrıca on günlük bir deniz tatbikatı düzenledi.

Tatbikat, dünya petrollerinin yüzde 20'sinin taşındığı stratejik öneme sahip Hürmüz Boğazı yakınlarında yapıldı.

İranlı yetkililer Pazartesi günü İran yapımı Kadir adlı ve 200 kilometre menzile sahip füzeyi başarıyla test ettiklerini açıkladı.

Resmi haber ajansı IRNA'ya füze denemesi hakkında açıklamada bulunan İran Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğamiral Mahmud Musevi, karadan denize atılan füzenin belirlenen hedefi başarıyla vurduğunu kaydetti