BIST 10.007
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.435,58
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Sarıkaya'dan tarih fışkırıyor!

Sarıkaya'da bulunan Tarih Roma Hamamı kalıntılarının bölgenin ayakta duran en eski tarihi eseri olduğu ifade edildi.

Abone ol

Yozgat'ın Sarıkaya İlçe Belediye Başkanı Ali Osman Erbir, Tarihi Roma Hamamı kalıntılarının başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkartılıp turizme kazandırılacağını söyledi.

Sarıkaya'da bulunan Tarih Roma Hamamı kalıntılarının bölgenin ayakta duran en eski tarihi eser olduğunu ifade eden Sarıkaya Belediye Başkanı Ali Osman Erbir, "Aynı zamanda kaplıca merkezi olan ilçe merkezimizde böyle bir tarihi esere sahip olmamıza rağmen çoğu toprak altında kalan bu değeri toplumumuza, turizmimize, tarihi ve kültürel değerlerimize kazandırmak amacıyla herhangi bir çalışma yapmadığımız gibi çöplük halini almasına sebebiyet vermişiz. Biz bu eseri tarihi kültürel mirasımıza kazandırmak amacıyla 3 yıldır yürüttüğümüz çalışma neticesinde temizlik ve tanıma kazısı iznini aldık.

İzin sonrası müze müdürlüğümüz denetiminde işcisi ve ekipmanı Sarıkaya Belediyemiz tarafından üstlenilerek kazı çalışmasına başlandı. Bir haftadır devam eden kazı neticesinde Cumhuriyetin ilk yıllarında Ilık Hamam (Kaymakam Hamamı) olarak bilinen ve Bazilikanın Batı bölümünün Güneyindeki bölme açığa çıkarılmıştır. Çalışmalarımızın ilk hedefi olan ilk Bazilika (İşlemeli Sur ve Temel arası) alanında çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.

Çalışmalar yapılırken en büyük zorluğun termal su kaynağında çok fazla su bulunması ve işçilerin bu suyun yoğun tazyikine maruz kalması olduğunu vurgulayan Başkan Erbir, "Kazı esnasında hemşerilerimizin yoğun ilgisi bu işin tüm Sarıkayalıların tarafından sahiplenildiğini göstermekte buda bizi ziyadesiyle mutlu etmektedir. Biline tarihi 3 bin yıla dayanan bu yapı artık bize emanettir" diye konuştu.