BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,73
ALTIN 2.409,83
HABER /  GÜNCEL

Şarap ve çikolatayla zayıflanır mı?

Vatan'ın diyet yapan kadınlara vediği kitap, tartışmaya neden oldu. Kitap, çikolata ve şarapla kilo alınmayacağını iddia ediyor. Fakat uzmanlar, bayanları şiddetle uyarıyor.

Abone ol Vatan milleti şaşırttı

Fransız kadınları, şarap içiyor, çikolata yiyiyor ve ekmeğe bayılıyor. Buna rağmen diyet yapmadan ince kalıyor. ABD'de şampanya üreteciliği yapan Mielle Guiliano, 'Fransız Kadınlar Niçin Kilo Almaz?' isimli kitabıyla bunları tüketerek zayıf kalınacağını ileri sürüyor. İstatistikler ise tam tersini gösteriyor.

Mielle Guiliano'nun imzasını taşıyan kitap Fransız usulü yemek yiyerek yiyerek sağlıklı kalınacağını savunuyor ve okurlara şarap içerek, çikolata ve ekmek yiyerek zayıf kalabileceklerini öneriyor. Vatan gazetesi tarafından promosyon olarak dağıtılan kitaba ise itiraz, yine aynı yayın organının daha önce dağıttığı 'Siz: Kullanma kılavuzunuz' isimli kitabın yazarı Mehmet Öz'den geldi.

Ünlü kalp cerrahı Mehmet Öz'e göre okurlara bu tür mesajların verilmesi tehlikeli.

Mesajın yanıltıcı olduğunu belirten Öz, 'İnsanlar bu besinleri yiyip hiç kilo almayacaklarını düşünebilir. Çikolata yiyin dediğinizde avuç avuç yerler' dedi. İnsanların sınırlı miktarda yemek yemediklerini belirten Öz, yanlış mesajın ardından hatalı beslenmeye gönül rahatlığı ile devam edeceklerini ifade etti. Diyet yapmayı kendisinin de tavsiye etmediğini belirten Öz, insanların istedikleri kadar yeşil sebze yiyebileceklerini ve kilo almayacaklarını söyledi. Kitabın Türkiye'de uygulanmasının doğru olmadığını savunan Öz, Fransa'da da obezitenin hızla arttığını hatırlattı.

Fransızlar da obez olur

Ancak kitapta bahsedilmeyen bir yön daha var. O da Fransa'da obezitenin hızla artan bir problem olması. International Herald Tribune gazetesine demeç veren obezite uzmanı Fransız doktor France Bellisle, 'Fransız kadınları kesinlikle kilo alıyorlar ve her geçen gün daha obez oluyorlar' dedi. Son beş yıl içerisinde Fransa'da obezitenin yüzde beş oranında artması üzerine parlamento alarma geçmesine neden oldu. Mart ayı içerisinde sosyalist milletvekili Jean Marie Le Guen, 'Obezite; yeni Fransız hastalığı' isimli bir rapor hazırladı. Le Guen, hükümetten acil olarak eyleme geçmesini istedi. Ekonomi istatistikleri de bunu kanıtlıyor. Fransa'da kadınlar zayıflama ürünlerine yıllık olarak 117 milyon dolar harcıyor ve bu sektör her geçen gün büyüyor.

Kitabın adı değişti

'Fransız Kadınlar Kilo Almaz' diye yanlış bir ifade ile tüm dünyada satışa sürülen kitabın kapağı, Fransa'da değiştiriliyor. Fransız kadınları kapaktaki cümlenin doğru olmadığını bildiği için, kitap gelecek yıl 'Kilo Almayan Kimi Fransız Kadınları' olarak piyasaya sürülecek.

Kitapta okurlara verilen mesajla ilgili tartışmalar yurtdışında da sürüyor. Fransız diyetisyen Bellisle'ye göre her şeyin başında ekonomi geliyor. Bunun sadece Fransa'ya ait olmadığını, tüm dünyada eğitimli ve gelir seviyesi yüksek olan kadınların daha az obez olduğunu belirtti. Bellisle'ye göre bunun sebebi, gelir seviyesi yüksek olan kadınların sağlıklı gıdalara daha kolay ulaşabilmeleri.

Hangi çikolata yenir

Kendisi de şampanya üreticisi olan Guiliano, okurlarına şampanya içmeyi öneriyor. Pahalı bir içecek olan şampanya şaraptan daha az kalori içeriyor. Bunun yanı sıra Guiliano röportajlarında çikolatadan bahsederken, Paris'te tarihi olarak üretilen ve el yapımı olan ve her biri marka olan çikolataları kastediyor. Süpermarketlerde satılanları değil. Bunun yanı sıra geleneksel Fransız somunu olan baquette, yine süpermarketlerde satılan ekmeklerden daha az yağ oranı içeriyor.

Fransız kadınlarının zayıf kalması ile ilgili bir başka teori ise 'kıtlık geni.' Uzun yıllar açlık çeken bölgelerdeki insanlarda bulunan bu gen, insanların yediği yiyecekleri kıtlık günleri için yağa çevirerek saklamasını sağlıyor. Ancak antropologlara göre tarih içerisinde büyük bir kıtlık yaşamamış olan Fransızlarda kıtlık geni bulunmuyor. Kısacası Fransızların tüketim alışkanlıkları başka bölgelerde hızla kilo almaya yol açabilir.

DİYETİSYEN SEÇİL KENAR: BU TÜR VAATLER ETİK DEĞİL

İnsanlara böyle diyetler sunmak çok da etik değil. Çünkü insanlar umut dünyasında. Bir iki gram çikolata, çörek yiyebilmek adına insanlar bu tür diyetlere yöneliyor. Sonra da abartıp daha fazla kilo alıyor. Normal bir diyette insanların durumlarına göre belirli oranda kalori alması gerekir. İnsanlar bu kaloriyi çikolata ve şeker yiyerek de doldurabilir. Amaç sadece kilo kaybetmekse başarılı olunur. Ancak karbonhirat sadece çikolata ile alınırsa, hastalık riski artar.

DİYETİSYEN SUMRU ÖZBAY: ÇÖREKLE ZAYIFLANMAZ

İnsanları sürekli bu tür diyetlere yönlendirmek hiç doğru değil. İnsanlara faydalı olmak isteniyorsa, dengeli beslenmeye yönlendirmeleri gerekir. Bu tür diyetler genel itibarıyla geçici kilo kayıpları sağlar. Diyet bırakıldıktan sonra, kaybedilen kilolar yeniden alınır. Şarap içerek zayıf kalmak çok da mantığa uygun değil. Çünkü, şarap kalorisi az olan bir içki değildir. Çöreklerle zayıflamak ise imkansızdır. Sürekli çörek yemekle zayıflık olmaz.

Kaynak :