BIST 10.723
DOLAR 32,18
EURO 34,96
ALTIN 2.426,02
HABER /  GÜNCEL

YÖK zirvesinde mutabakat yok

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'le YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in toplantısı sona erdi. Bakan Çelik, toplantıda tam olarak mutabakat sağlanamadığını söyledi.

Abone ol

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in başkanlığında yapılan YÖK toplantısı sona erdi. Çelik, toplantı sonunda basın mensuplarına yaptığı açıklamada ÖSS'nin katsayı konusunda mutabakatın sağlanamadığını bildirdi. Milli Eğtim Bakanı Çelik, gündemin diğer iki maddesinde ise mutabakat zeminine varıldığını belirtti. Çelik, mutabakat sağlanan maddelerden birinin liseyi bitirme sınavları ve olgunlaşma ile ilgili olduğunu söyledi.

Çelik devamla şunları söyledi: ''Ben bu kararın kamuoyunu tatmin etmediğini, beklentilere cevap vermediğini, öğrencileri daha fazla dershanelere bağımlı hale getireceğini zaten daha önce ifade etmiştim. Bu konudaki endişelerimizi, bu konudaki çekincelerimizi ve yapılması gerekenleri kendileriyle paylaştım. Ancak bu konuda onlar da buna karşılık olarak argümanlarını ortaya koydular. Bu konuda bir mutabakatın söz konusu olmadığını da sizlerle yine paylaşmak isterim.''

''Ancak üniversite kapılarındaki yığılmanın önlenmesi için mutlaka yapılması gereken birçok şey olduğu konusunda onların da kendileriyle hemfikir olduklarını'' ifade eden Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Meslek okullarının sayısının artırılması, meslek okullarındaki öğrencilerin sayısının artırılması için birçok adımın atılması gerektiği konusunda da onlar hemfikirdir bizimle... Ancak katsayı konusunda Yükseköğretim Kurulu kendi almış olduğu kararın doğru karar olduğu konusunda bir ısrar içerisindedir.''

Çelik basın toplantısını şöyle sürdürdü:

"Bu tür toplantılar faydalı olmuştur. Ben gerekli gördüğüm z aman YÖK Genel Kurul toplantılarına katılabilirim ve başkanlık yapabilirim. Bundan sonraki süreçte benim katılımlarım devam edecektir."

KONU HERKESİ İLGİLENDİRİYOR

ÖSS konusunun kendi Bakanlığını ilgilendirdiği kadar bütünlüklü olarak herkesin alanına girdiğini belirten Çelik, "Biz içeride resmi bir toplantı yaptık. Hiçbirimiz can sıkıntısını gidermek için böyle toplantılara gelmiyoruz. Bundan sonra Bakanlar Kurulu'nu, sayın Başbakanı bir bütün ilgilendiren bir karardır. Buradaki görüşmemiz seyrini ve vardığımız sonuçları mensubu bulunduğum hükümetle paylaşacağız."

Bir gazetecinin, Başbakan Erdoğan'ın YÖK'ün ÖSS'yle ilgili kararını zulüm olarak değerlendirdemesine karşı yorumları sorulan Çelik şunları kaydetti:

"Bundan sonra ne olacağını şüphesiz ki hep birlikte göreceğiz. Hükümet olarak karar verdiğimizde sizinle paylaşacağız.YÖK Kurulunun kaldırılması için Anayasa'nın değiştirilmesi gerekiyor. Biz şu anda ÖSS sistemini görüşüyoruz. Anayasa değişikliği bir bütün olarak Meclis'in işidir"

Bakan Çelik, "YÖK Genel Kurulu'nun katsayı hususunda bir esneklik gösterecek mi? Bir beklentiniz var mı?" sorusuna ise "YÖK Genel Kurulu 2006 kurulunda yapılacak ÖSS'yle ilgili katsayının değişmeyeceği kararını vermiştir. YÖK bu tartışmaları bitirebilirdi. Bu tartışmalar devam ediyor" yanıtını verdi.

YENİ ÜNİVERSİTELER

Yeni kurulması öngörülen üniversitelerin hangi illerde olacağını şimdiden söylemenin erken olacağını kaydeden Çelik, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu bizim verebileceğimiz bir karar değil. Üniversite ve illerin durumu bir puanlamadan geçecek. Puanlamada hangisi hakederse oraya kurulacak" dedi.