BIST 10.320
DOLAR 32,22
EURO 35,12
ALTIN 2.464,03
HABER /  GÜNCEL

Santaro'dan Papa'ya son mektup

Trabzon’da öldürülen Rahip Santoro’nun, 31 Ocak tarihinde Papa'ya yazdığı mektup, Vatikan’ın yayın organı L’Osservatore Romano’da yayınlandı

Abone ol

Trabzon'da silahlı saldırı sonucunda yaşamını yitiren Katolik Papaz Andrea Santoro'nun, Papa 16. Benediktus'a gönderdiği 31 Ocak 2006 tarihli mektubun bazı bölümleri İtalyan haber ajansı Ansa tarafından yayımlandı.

Mektubunda, Katolikler olarak kentte çok az sayıda olmalarına karşın, Hıristiyanlığı tanıtıp yaymaya çalıştıklarını ima eden Santoro'nun Papa'yı Trabzon'u ziyarete de çağırarak, ''Sizin burayı ziyaretiniz, kısacık bir  ziyaret de olsa, bizleri teselli edecek ve cesaret verecektir. Elbette Tanrı isterse... Tanrı için her şey mümkündür'' dediği belirtildi.
   
İtalyan Papaz Santoro, Trabzon'da görev yaptığı Sancta Maria Kilisesi'nin az sayıdaki Katolik cemaatini, ''Sekiz-dokuz Katolikten oluşan bir sürü'' diye niteliyor. Santoru'nun ''sürü'' kelimesini İncil'den bir alıntı olarak kullandığı gözleniyor. Kilisedeki  cemaatini, ''İsa'nın da dediği gibi, yeryüzünün mayası ve ışığı olmaya çalışan küçük bir sürü'' diye tanımlayan Santoro, kullandığı bu ifadeyle, sayıca az olmalarına karşın bulundukları yöreyi Hıristiyanlık bağlamında aydınlatma uğraşında olduklarını belirtiyor.
Santoro, 16. Benediktus'un yazdığı kitaplara hayranlığını dile getirerek, şöyle diyor: 

''İlahiyat öğrenimim sırasında sizin eserlerinizden çok istifade etmiştim. Beni kutsayınız. Tanrı da sizi kutsasın ve yardımcınız olsun.''  Santoro'nun Papa'ya gönderdiği mektubun ekinde, ikinci bir mektuba da yer vermiş olduğu kaydedildi. Santoro, ikinci mektubun ise kilisenin müdavimi olan üç Gürcü kadın tarafından Türkçe yazdırılmış bir metnin İtalyanca tercümesi olduğunu belirterek, ''Bunu onların ağzından çıktığı şekliyle yazıp çevirdim'' ifadesini kullanıyor.
 
Gürcü kadınlar da kendisini Trabzon'a çağırdıkları papaya şu
sözlerle sesleniyorlar:
   
''Sevgili Papa. Gürcüler çok fakirler, borç içindeler, evsiz barksız, işsiz durumdalar. Gücümüz de yok. Tanrı'nın bizi kutsaması, bizlere yeni ve temiz bir yürek vermesi için dua et. Bizler hayatımızı 
Hıristiyanca yaşamayı ihmal etmiyoruz. Türklere Tanrı adına iyi bir örnek olarak, onların bizim aracılığımızla Tanrı'yı görmelerini ve yüceltmelerini sağlamaya çalışıyoruz. İnşallah, Trabzon'a gelirseniz sizinle yüz yüze de konuşuruz. Senin gelişin bizim için bayram olacak''.
   
Kadınlar, Papa'yı Papaz Santoro ve genç kadın yardımcısı Loredana Palmieri için de dua etmeye çağırmalarının ardından, ''Tanrı onların yardımcısı olsun ki onlar sayesinde Trabzon'daki kilisemiz büyüsün,
sayımız artsın'' diyorlar. 

Santoro'nun Papa'ya gönderdiği mektubun tam metninin ise Vatikan'ın resmi yayın organı L'Osservatore Romano gazetesinin bugünkü
sayısında yayımlanması bekleniyor. Söz konusu mektubun varlığı, dün Vatikan'daki genel kabul töreninde bizzat Papa 16. Benediktus tarafından duyurulmuştu. Papa, Salı günü ulaşan mektubun kendisini çok duygulandırdığını belirtmişti.