BIST 10.007
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.440,39
HABER /  GÜNCEL

Şanlıurfa'da bol acılı yarışma

Şanlıurfa Belediyesi'nce, ''en güzel acımızı arıyoruz'' sloganıyla düzenlenen yarışmada yılın ''en acı ve en lezzetli isotu'' seçildi.

Abone ol

Geleneksel Mutfak Müzesi'nde düzenlenen ve 104 kadın yarışmacının ''Kör oldum'', ''Haho'', ''Zıkkım'', ''Yandım'', ''Acı tatlım'', ''Ağlatırım'', ''Ataş düştü'' ve ''Karabela'' gibi ilginç isimler verdiği isotlarla katıldığı yarışmadaki 7 jüri üyesinin, tüm isotları tek tek koklayarak ve tadına bakarak not verirken zorlandığı görüldü.

Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, yarışmayla ilgili yaptığı açıklamada, isot ile Şanlıurfa'nın bir bütün olduğunu, yemeğe lezzet veren en önemli şeylerden birisinin biber olduğunu ifade etti.

FAKIBABA: İSOTUN ANAVATANI ŞANLIURFA 

Şanlıurfa'nın çiğ köfte, kebap ve yemeklerinin güzel ve ünlü olmasının nedeninin Urfa isotu olduğunu belirten Fakıbaba, ''Amacımız nerede yetiştirilirse yetiştirilsin isotun ana vatanının Şanlıurfa olduğunu ve en iyi biberin Şanlıurfa'da yetiştirildiğini tüm Türkiye'ye göstermektir'' dedi.

Fakıbaba, bazı biberlerin tadına bakarak, yarışmaya katılan yarışmacılara ve jüri üyelerine teşekkür etti.

AMACIMIZ ACININ EN TATLISINI BULMAK 

Yarışmanın jüri üyesi ve Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe ise Şanlıurfa kültürü açısından isotun yerinin ayrı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Çiğ köfteye tat veren en önemli unsurlardan birisi isottur. Maalesef Şanlıurfa dışındaki bazı yerlerde çiğ köfte yaptığını zannedenler var veya isot olduğunu söyleyenler var, ama en hakiki isot ve acının en güzeli Şanlıurfa'da. Özel bir emek sarf edilerek üretiliyor isot. Bugün burada yarışan yarışmacılardan acının en tatlısını bulmaya çalışarak bu kültürün devam etmesine katkı sağlamalarını istiyoruz.''

KÖR OLASIN GELİN BİRİNCİ OLDU 

Yarışmada ''Urfa güzeli'' rumuzlu isotuyla Dursun Canbel birinci, ''Kör olasın gelin'' rumuzlu isotla Ayşe Özenoğlu ikinci, ''Yemeyen pişman'' rumuzlu isotuyla Şükrüye Ay üçüncü oldu.

Yarışmanın ardından dereceye giren isotla yapılan çiğ köfte, yarışmacılara ve jüri üyelerine ikram edildi.