BIST 10.267
DOLAR 32,29
EURO 34,82
ALTIN 2.413,31
HABER /  DÜNYA

Şanghay İşbirliği Örgütü toplanıyor

Şanghay İşbirliği Örgütü'nün zirvesinde İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad da katılacak.

Abone ol

Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) 15 Haziranda Şanghay'da düzenlenecek zirvesine bütün üye ülkeler ile üç gözlemci ülkenin liderleri katılacak.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Ciençao, haftalık basın toplantısında, zirveye üye ülkeler Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan ile gözlemci ülkelerden Pakistan, Moğolistan ve İran'dan devlet başkanlarının katılacağını belirtti.

Sözcü, zirveye İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın katılacağından bahsederken, Çin'in bu ülkeyle nükleer sorun konusunda görüşmeler yaptığını ve gelecekte de karşılıklı anlayışı geliştirmek için aynı şekilde davranacağını söyledi.
 
Liu, Çin Cumhurbaşkanı Hu Cintao ve Ahmedinejad'ın zirve sırasında İran'ın nükleer programıyla ilgili sorunu ele alıp almayacaklarına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, ''Çin'in İran nükleer krizinin görüşmeler yoluyla barışçı çözüme bağlanması için olumlu katkılar yapmaya devam edeceğini'' kaydetti. ŞİÖ'nün diğer gözlemci ülkesi Hindistan, zirveye Petrol ve Doğal Gaz Bakanı Murli Deora'yı gönderecek.
 
Zirveye ayrıca Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Bağımsız  Devletler Topluluğu Sekreteri Vladimir Ruşaylo ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ASEAN'ın Genel Sekreter Yardımcısı Wilfrido V. Villacorta konuk olarak katılacaklar.