BIST 10.332
DOLAR 32,34
EURO 34,77
ALTIN 2.400,91
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Sanayici referandumda ne diyecek?

USİAD Başkanı Hüseyin Bilgin oylarının rengini açıkladı..

Abone ol

Uşak Sanayici İşadamları Derneği Yönetimi (USİAD) 12 Eylül referandumunda ‘evet’ oyu kullanacağını açıkladı.
USİAD Başkanı Hüseyin Bilgin, Anayasa değişiklik paketinin daha kapsamlı olmasını arzu ettiklerini ancak tüm taleplere cevap veremese de değişiklik paketinin bu yolda atılmış çok önemli bir adım olduğunu düşündüklerini söyledi. Bu anayasa değişikliğine ‘evet’ demenin daha ileri bir demokrasiye sahip olmak için bir basamak olacağına inandıklarını anlatan USİAD Başkanı Bilgin, “Bugün demokrasi taleplerimizi seslendirme ve demokrasimizi yerleştirme adına Millet olarak zor bir dönemden geçiyoruz”dedi.
12 Eylül’de yapılacak referandumun, halkın seçtiklerinin gerçek anlamda iktidar olabilmesinin ilk ve önemli bir adımı olduğunu belirten Hüseyin Bilgin şunları söyledi; “Bugün yaşanan gerilimin 60’ların, 70’lerin ve 80’lerin askeri darbesi, 97’nin “Balans ayarı” nın ardından gelinen noktayı göstermesi bakımından dikkat çekicidir. Demokratik sistemimizin aksayan en önemli ayaklarından biri de hiç şüphesiz yargı sistemimizdir. Hem bağımsızlığı hem de tarafsızlığı ciddi bir şekilde sorgulanan ve uluslar arası finans çevreleri tarafında ülkemizin öngörülebilirliğinin önünde en ciddi engellerden biri olarak kabul edilen yargımızın içerisinde bulunduğu durum, bir an önce demokrasi çerçevesinde ele alınmalı ve düzenlenmelidir. Burada her sene yayınlanan AB İlerleme Raporları’nda ele alınan bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı ülkemizde ciddi bir tehdit altındadır. Ancak çoğu zaman anlaşıldığının ötesinde asıl bağımsız olması gereken Yargı kurumundan ziyade, kararı alacak olan Yargıçlardır. Ülkemizde Yargı Kurumumuz hiçbir şekilde bağımsızlık sorunu yaşamazken Yargıçlarımız, HSYK’nın demokrasi standartlarına hiçbir şekilde uymayan yapısı ve işleyişi sebebiyle baskı altındadır”
Anayasa Mahkemesi’nin son yıllarda verdiği tartışmalı kararlar nedeniyle sorgulanan bir kurum haline geldiğini de anlatan Hüseyin Bilgin şöyle devam etti; “Referandumun iptal edilen maddelerine dair en son gerekçeli kararında, daha önce çokça tartışılan Cumhurbaşkanı seçimindeki kararıyla Anayasa’yı da ihlal ettiğini itiraf eden Anayasa Mahkememiz yapı ve işleyiş olarak tarafsızlığı teminat altına alacak demokratik bir yapıya şiddetle muhtaçtır. Şimdi önümüzde yeni bir fırsat vardır. Terör-darbe-anayasa hattına mahkum olmadan, gerçek anlamda bir sosyal sözleşme için yeni bir anayasa yapabiliriz. Genç ve dinamik Türkiye’nin gelişme hızını destekleyen, yeni fikirlerin, yeni tekliflerin rahatlıkla ifade edilebilmesini garanti eden bir anayasa istiyoruz. 12 Eylül’de sınırlı da olsa bir değişiklik için referanduma gitmek ilk adımdır. Türkiye’nin kendi iç dinamiklerinden kaynaklanan devinim, bundan sonra iktidara gelmesi muhtemel bütün partilerden aynı değişimi talep edecektir. Muhalefet partilerinin referandumu iktidar-muhalefet polemiğine, rejim polemiğine kilitlemekten vazgeçip, toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek konularda rekabete girişmesi daha gerçekçidir. Artan genç nüfus, yükselen eğitim seviyesi, toplumda hayat standartlarının yükselmesiyle birlikte, işsizlikten doğan paradoks iktidara talip olanlardan çok daha fazlasını istemektedir. Türkiye’yi yönetmeye talip olanların bundan sonra sürekli yükselen beklentilerle karşı karşıya kalacağı açıktır. USİAD olarak yukarıda anlatmaya çalıştığımız nedenlerden dolayı referandumda ‘evet’ oyu kullanmaya karar verdik”