BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,79
ALTIN 2.441,90
HABER /  EKONOMİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank açıkladı Siirt fıstığı dünyaya açılıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Avrupa'nın en büyük fıstık tesisini ziyaret etti. Meşhur Siirt fıstığının dünyaya açılacağı müjdesini verdi.

Abone ol

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Siirt'ye bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Siirt'in meşhur fıstıklarını incelemek üzere işleme tesisinde incelemelerde bulunan Varank yetkililerden bilgi aldı.

Tesisin Avrupa'nnın birinci, dünyanın ise üçüncü büyük entegre fıstık işleme tesisi olduğunu belirten Varank, fabrikanın kurulumdan hem Avrupa Birliği fonları hem de bakanlığın katklılarının olduğunu söyledi.

Buradaki fıstıkların hem Türkiye'de hem de dünyanın her tarafında tüketildiğine dikkat çeken Varank, tesisin tam kapasite çalışması ile 100 kişilik istihdamın sağlanmış olacağını belirtti.

Üreticiye her türlü imkan veriliyor
Vatandaşlara fıstık fidanlarını verdiklerini belirten Varank şu ifadeleri kulllandı: "Damlama sulama imkanlarını veriyoruz, çitlerini veriyoruz. Vatandaşlarımız fıstık ağaçlarını yetiştirerek, ürünlerini satabiliyorlar. Şehrimizin, ülkemizin ekonomisi kalkındırmak için güzel bir proje. Çok güzel neticeler elde ettik. Fabrikanın etrafındaki tepeler fıstık ağaçlarıyla dolu. Dağ taş fıstık ağacı oldu. Projemiz göçün önlenmesi ve istihdama sağladığı katkı açısından oldukça etkili olacak.

10 milyon Euroluk dev yatırım
Bu tesis AB fonlarıyla beraber, bakanlığımızın yürüttüğü bir proje ile hayata geçirildi. 10 milyon avroluk bir yatırım söz konusu. Kalkınma ajansları, bu tesisin projesinin yürütücüsü. Şu anda il özel idaresine bağlı bir anonim şirket kuruldu. Bu şirket, tesisin işletmesini yapıyor.

Hedef Rusya ve Avrupa
Siirt ziyareti sırasında ildeki yatırımların açılış ve imza törenine katılan Varak, “Siirt fıstığını dünya markası haline getirmek için 10 milyon avroluk yatırım yaptık; Avrupa’nın birinci ve dünyanın üçüncü büyük Fıstık İşleme Tesisini şehrimize kazandırdık. İhracat için Rusya ve Avrupa'dan bir dizi ülkeyle anlaşmalar yapıldığını arkadaşlarımızdan öğrendim. Hayırlı olsun.” dedi.

Tesis sektöre can suyu oldu
2007-2013 yıllarını kapsayan Katılım Öncesi Yardım Aracı IPA projelerinden biri olan “Fıstık İşleme Sektörü Ortak Sanayi Altyapısı Projesi”nin amacı, Siirt’te ortak paketleme tesisi kurulması ile ildeki yerel fıstık işleyicileri ve üreticilerinin kurumsal ve operasyonel kapasitelerinin iyileştirilerek fıstık sektörünün rekabet edebilirliğinin arttırılması olarak belirlendi.

43 milyon TL'ye mal oldu
Siirt Fıstığı İşleme Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yönetilen tesis, Siirt Organize Sanayi Bölgesinde 12 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere 35 bin metrekare alandan oluşuyor. 43 milyon liraya mal olan tesisin, tam kapasiteyle üretime geçtiğinde 50 bin ton üretim yapması hedefleniyor.