BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,96
ALTIN 2.426,89
HABER /  SAĞLIK

Kıl dönmesi belirtileri neler işte dikkat edilmesi gerekenler

Kişilere oldukça acı veren kıl dönmesi rahatsızlığı hakkında önerilerde bulunan Doç. Dr. Fahri Yetişir, dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Abone ol

Kıl dönmesinin vücudun girintili olan birçok yerinde görülebileceğini ifade eden Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Fahri Yetişir, “Kıl dönmesi, vücudun herhangi bir bölgesine ait olan kılların (sac kılları, sırt kılları) döküldükten sonra bu kılların tutunabileceği vücudun girintili olan başka bir bölümünden deriyi delerek içeri girmeleri sonucunda olmaktadır." şeklinde konuştu.

Kıl dönmesinin en çok göründüğü yerin kuyruk sokumu olduğunu belirten Yetişir, bu rahatsızlığın çok sık olmasa da göbek bölgesinde görüldüğünü söyledi.

Kıl dönmesi-Kıl batması farkı nedir?
"Yüz, bacaklar ve koltuk altı bölgesinde görülen ise Pilonidal Sinüs değil kıl batması problemidir." diyen Yetişir, "Tüm kıl dönmelerin de belirtiler ve tedavi benzerlik göstermekle birlikte yerleşim yerine göre farklılıklarda içermektedir” dedi.

Genetik faktörlerin önemi
Kıl dönmesinin doğuştan değil sonradan yaşanan bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Yetişir, “Vücudumuzun herhangi bir yerine ait olan kıl deriyi delerek içeriye girmesi sonucunda burada bir enfekte tünel oluşturur ve bu ilerleyerek o bölgede enfekte kıl kesesine dönüşür. Terlemenin fazla olması, hijyenin az olması, kilolu olma veya kaykılarak oturma gibi faktörler kılın deriye girişini kolaylaştırarak kıl dönmesi oluşumunu artırmaktadır. Genetik faktörlerde önemlidir anne veya babasında kıl dönmesi olan bireylerde daha fazla oranda görülmektedir. Çok fazla kıllı olan ve kıl yapısı sert olan bireylerde daha çok görülmektedir” ifadelerini kullandı.

Hastalık nasıl ortaya çıkar?
Hastalık, birçok değişik tablo ile karşımıza çıkabilir. Kuyruk sokumundaki kıl dönmesi genellikle enfeksiyon oluncaya kadar kendisini pek belli etmez. Kıl dönmesinin belirtilerinin küçük bir çukurdan büyük ağrılı bir kitleye kadar değişebilmektedir. Kıl dönmesi tanısı nasıl konur: Yukarıda saymış olduğumuz belirtilerden biri veya birkaçının varlığında direk muayene ile hastalığın teşhisi konulur. Genellikle başka bir tetkik yapılmasına gerek kalmaz” diye konuştu.

Kıl dönmesi belirtileri
“Kuyruk sokumunda bir veya birkaç adet küçük delik varlığı: Bu delikler görüldüğü zaman kesin tanı konulur. Bazen bu deliklerden başka hastalığın belirtisi yoktur. Kuyruk sokumunda akıntı: Bu deliklerden bazen kokulu bazen kokusuz farlı renk ve kıvamlarda akıntının olabilir Kuyruk sokumu bölgesinde kızarıklık, ağrı ve kaşıntı olabilir. Kuyruk sokumu bölgesinde şişkinlik ve ağrı olabilir”