BIST 10.161
DOLAR 32,36
EURO 34,73
ALTIN 2.392,85
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Samsun'da 37 bin liralık ilaç vurgunu

Samsun'da bir aile doktoru başkalarının kimlik numaralarını kullanarak yazdığı ilaçları karısının eczanesinden tahsil ettirdi.

Abone ol

Samsun'da bir aile hekiminin, hastalardan habersiz TC kimlik numaralarıyla ilaç yazdığı ve eşine ait eczane üzerinden SGK'ya fatura edildiği iddiasıyla yürütülen soruşturmada, devletin 37 bin TL zarara uğratıldığının tespit edildiği bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, bir aile sağlığı merkezinde aile hekimi olarak görev yapan Dr. E.S.'nin, vatandaşların TC kimlik numaraları ile eşi E.J.S.'ye ait eczanede çalışan personel ve yakınlarının TC kimlik numaralarını kullanarak reçeteler yazdığı ihbarı üzerine, Samsun Valiliği, SGK İl Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü'nün koordinesinde soruşturma başlatıldı.

Denetim elemanlarının ve müfettişlerin yaptığı incelemede, Dr. E.S.'ye ait muayenehanenin bulunduğu alanda 39 adet ilaç kullanım raporu, 14 sağlık karnesi, 16 koli içerisinde 285 kalem 2 bin 315 adet kupürü kesik ilaçlar bulundu. Yapılan incelemede ilaçların değerinin 37 bin 631 lira 74 kuruş olarak belirlenirken, ilaçların SGK'dan tahsilatının yapıldığı da anlaşıldı.

Dr. E.S.'nin ilaç yazdığı hastalarla yapılan görüşmelerde, kendilerinin doktora gitmediğini ve ilaç yazdırmadıklarını beyan etmeleri üzerine, inceleme daha da genişletildi. Dr. E.S.'nin yazdığı ilaçların, eşine ait eczane üzerinden SGK'ya fatura edildiği ve devletin zarara uğratıldığı müfettiş raporunda yer aldı. 16 koli ilacın gayrimeşru yollardan temin edildiğinin belgelerde kesinleştiğinin belirtildiği raporda, geçmiş dönemlere ait usulsüzlük olup olmadığı ise süre ve zaman nedeniyle tespit edilemediği kaydedildi. Müfettişler, Dr. E.S.'nin aile hekimliği sözleşmesinin iptali ve görevine aynı yerde devam etmesi halinde devletin zarar uğratılacağı yönünde görüş bildirdi. İl Sağlık Müdürlüğü, rapor doğrultusunda Dr. E.S.'yi görevden aldı. SGK ise 37 bin 631 TL'nin tahsilini sağlarken, eczaneye ise 184 bin 520 lira 65 kuruş para cezası kesti ve tahsiline başladı.

SGK İl Müdürü Saffet Çalışkan, gelen ihbar doğrultusunda yaptıkları incelemede, usulsüzlük tespit ettiklerini, eczaneye 184 bin 250 lira 74 kuruş cezai işlem uyguladıklarını ve Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti.

İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, idari soruşturmanın tamamlandığını, konunun Cumhuriyet Savcılığı'na intikal ettiğini, doktorun görevden alındığı bildirildi.
Bu arada, eczanenin sözleşmesi feshedilirken, Samsun 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin ihtiyati tedbir kararı gereği fesih işlemi yürürlüğe konmadı. Dr. E.S. ve eczane sahibi eşi E.J.S.'nin yanı sıra, eczanede çalışan M.K.A. ve E.D. hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na 'nitelikli dolandırıcılık' suçlamasıyla suç duyurusunda bulunuldu.