BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.471,04
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Başkanın çocuklarının cafeler zinciri

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün kardeşi ve çocuklarının ortağı olduğu toplam 4 cafe-pup ve restoran var.

Abone ol

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün kızı Sinem ile oğlu Cem’in Anadolu yakasının en gözde bölgesi olan Bağdat Caddesi’nde ‘Benzin’ adında bir cafe-pup ile İskele Caddesi’nde ‘Suadiye Cafe’de ortaklığı bulunduğu öğrenildi.

Vatan gazetesinden Öğe Demirkan'ın haberine göre, Başkan Öztürk'ün kardeşi İlhami Öztürk ise Kadıköy’de ‘Benzin’ açtı. Ayrıca Öztürk Kardeşler, Nautilus Alışveriş Merkezi’nde Burger King işletiyor...

İstanbul’da kâr marjı en yüksek işlerin başında cafe ve restoran işletmeciliği geliyor. Bir çok ünlü bu alana yatırım yapıyor. Bu sektöre yatırım yapanlardan biri de Kadıköy Belediyesi’nin CHP’li Başkanı Selami Öztürk’ün yakınları. 2003 yılında Selami Öztürk’ün çocukları Sinem ve Cem Öztürk, Suadiye İskele Caddesi’ndeki 2 katlı villayı cafe yaparak hizmet sektörüne girdi. Sonra cafe sayıları hızla arttı. Son olarak Selami Öztürk’ün kardeşi İlhami Öztürk, Kadıköy meydanının hemen yanındaki, eski ünlü Olimpiyat Birahanesi’ni ‘Benzin’ adıyla işletmeye başladı. İşte Öztürk Ailesi’nin Anadolu yakasındaki yatırımları...

İlk göz ağrısı Suadiye

Selami Öztürk’ün çocukları Sinem ve Cem Öztürk, ilk yatırımlarını 15 Eylül 2003 tarihinde yaptı. 5 ortaklı şirket, Suadiye’de İskele Caddesi Ragıp Emeç Sokak’taki 2 katlı villayı cafeye çevirdi. 50 bin TL sermayeli Ada Gıda Turizm şirketine ait cafe, Öztürk Ailesi’nin ilk göz ağrısı oldu.

Bağdat Caddesi'nde cafe

12 Temmuz 2005 tarihinde Öztürk Kardeşler ikinci yatarımlarını yaptı. Ortağı oldukları Cemser Turizm Gıda Şirketi, Bağdat Caddesi’nde Caddebostan’da yer açtılar. Burası zaman içinde isim değiştirdi. Cafenin adı önce Barnies, daha sonra da Benzin oldu.

Hamburgerci açtılar

Selami Öztürk’ün çocuklarının başka bir yatırımı ise hamburger üzerine oldu. Kardeşler Nautilus ve Palladium Alışveriş Merkezleri’nde, hamburgerde dünya devi olan Burger King’in şubesini açtı. Ancak zaman içinde Palladium Alışveriş Merkezi’nde 3 bölümden oluşan işletmelerini kapattılar. Cemser Turizm’e ait 19 Eylül 2008 tarihinde açtıkları yeri 31 Temmuz 2010 tarihinde kapattıklarını ilan ettiler. Şu anda Nautilus Alışveriş Merkezi’ndeki hamburger işi ise devam ediyor.

Kardeş de Benzin’ci oldu

Öztürk’ün çocuklarından sonra kardeşi İlhami Öztürk de cafe işine girdi. Kadıköy meydanına çok yakın bir yerde, Kadıköylülerin Olimpiyat Birahanesi olarak bildiği yeri işletmeye başladı. 31 Mart 2010 tarihinde İlhami Öztürk, 2 ortağı ile birlikte ‘Kadıköy Benzin Kafe’ şirketini kurdu. Ortakları ise CHP’nin Kadıköy Belediye Meclis üyesi Kasım Keskintaş ile Tuğba Tolon oldu...

SİGARA İÇİLİYOR

Anadolu yakasında tütün yasağına yakalanmadan sigara içmek isteyenlerin sürekli gittiği mekanların başında Benzin Cafe’ler geliyor. Sarı dekorasyonları ve ‘taksi’ amblemiyle faaliyet gösteren Benzin Cafeler’den Anadolu yakasında 5 tane var. Bağdat Caddesi’nde Caddebostan’da iki ve Şaşkınbakkal’da bir tane, Fenerbahçe ve Kadıköyde de de birer tane Benzin var. Şenesenevler’de, Minibüs Caddesi üzerinde de bir Benzin Cafe açılmak üzere...

İŞTE ÖZTÜRK AİLESİ’NİN CAFE VE RESTORANLARI

* Benzin Cafe: Bağdat Caddesi-Caddebostan (Sahipleri Sinem-Cem Öztürk)
* Suadiye Cafe: İskeli Caddesi-Suadiye(Sahipleri Sinem-Cem Öztürk)
* Burger King: Nautilus Alışveriş Merkezi(Sahipleri Sinem-Cem Öztürk)
* Benzin Cafe: Kadıköy Meydanı (Sahipleri İlhami Öztürk-Kasım Keskintaş ve Tuğba Tolon)


‘Bağdat’ta bir cafenin hava parası 1 milyon doları bile buluyor’

Türkiye’nin en meşhur caddelerinden olan Bağdat’ta bir cafe açmanın maliyetini emlakçılara sorduk. İşte cevabı: “Bağdat Caddesi üzerinde, kaldırımda yürüyenleri görebileceğiniz, önü açık bir yerin maliyeti bol sıfırlı rakamlar tutuyor. Önceden ‘hava parası’ adı verilen sisteme şimdi ‘devir ücreti’ deniyor. 100 metrekarelik böyle bir işyerinin devir ücreti 1 milyon doları bulabilir. Daha küçük ve kenarda kalan yerlerin fiyatları ise 100 bin dolardan başlıyor. Devir ücretini etkiliyen en önemli faktör ise, işyerini devredecek kişinin daha önceden buraya verdiği devir ücreti. Kimse bu rakamın altına devir yapmak istemiyor. Kira fiyatları da merkeze doğru gelince artıyor. Örneğin Bağdat Caddesi’nin en işlek yerinde, 100 metrekarelik bir yeri aylık 40-50 bin TL’den ucuza kiralamanıza imkan yok.”

Benzin’e özel kaldırım

İlhami Öztürk ve ortaklarına ait Benzin Cafe’nin hizmete girmesiyle ilginç uygulamalar dikkat çekti. Cafenin hemen önüne Kadıköy Belediyesi Fen İşleri Dairesi tarafından kaldırım yapıldı. Ancak, “Engelsiz Erişim” projesi çerçevesinde Albay Faik Sönmez Caddesi üzerinde kaldırım 3 metre kadar caddeye doğru genişletildi. Hatta bu işlem, Kadıköy Belediye Meclis Binası’nın hemen arkasındaki caddede yapıldı. Yola doğru çıkan bu kaldırıma Benzin Cafe, masa ve sandalye atarak müşterini ağırlamaya başladı. Tramvayın da geçtiği yola yapılan 3 metrelik çıkma vatandaşlardan da tepki aldı. Caddebostan’daki Selami Öztürk’ün çocuklarına ait Benzin Cafe’nin de İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile sorunları var.

İmar problemi var

İBB Zabıta Müdürlüğü’nün yaptığı inceleme sonucunda cafenin imar mevzuatlarıyla başının dertte olduğu anlaşıldı. Cafenin bazı alanları imar planında ‘bahçe’ olarak geçiyor. Cafe sahipleri de bu alanları etrafını kapatarak ‘kış bahçesi’ haline getirmiş. Ancak portatif olması gereken bölümlerde sabit malzeme kullanılmış. İşte bu yüzden yapılan resmi incelemeler sonucunda rapor hazırlandı ve işletmenin yasaya uygun hale getirilmesi istendi.

Zincirlerin çoğu belediyeyle problemli

Bağdat Caddesi üzerinde, Şaşkınbakkalda’ki bir diğer Benzin Cafe’nin işletmecisi ise Afema Gıda. Bunun ortakları ise Süleyman Tekeşin, Erol Bülbül, Emre Demir, Deniz Aydın ve Ali Cenk Cenkoğlu. Süleyman Tekeşin ise CHP Kadıköy Meclis üyesi Fahri Tekeşin’in oğlu. Ali Cenk Cenkoğlu da Türkiye’de Benzin Kafe projesini bulan ve isim hakkı sahibi olan kişi. Şaşkınbakkal’daki bu işletmenin de başı İBB ile dertte. Sorun ise yine aynı. İmar planında ‘bahçe’ olarak geçen ve bu yüzden ‘kış bahçesi’ olarak düzenlenen bölümlerin portatif malzemelerle yerine sabit malzemelerle yapılması. Yapılan resmi incelemede Benzin Cafe’nin imar yönetmeliğine uygun hale getirilmesi aksi halde verilen iznin iptal edileceği bildirildi.