BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,07
ALTIN 2.466,18
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ayine evet 15 Ağustos'a hayır

Nurettin Özgenç Trabzon'un feth günü olan 15 Ağustos’un seçilmesinin oldukça manidar olduğunu söyledi.

Abone ol

Küçük ve Orta Büyüklükteki işletmeler Derneği (KOBİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özgenç, Trabzon'un Maçka ilçesinde bulunan tarihi Sümela Manastırı'nda 15 Ağustos günü ayin yapılacak olmasına tepki göstererek “Bu isteğe hoşgörü anlamında olumlu bakılabilir ama tarih konusunda aynı hassasiyeti gösteremeyiz. Ayin izni ileriki aylara tehir edilmelidir” dedi.

2009 yılında Trabzon'a Sümela Manastırı'nda ayin yapmak üzere yaklaşık 400 ila 500 kişilik turist kafilesinin gelip burada ayin için iki din adamı eşliğinde mum yakmak istemesiyle başlayan hareketin, talep üzerine bir yıl sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından resmen izin verilmesinin inanç özgürlüğü ve hoşgörü anlamında iyi bir davranış olduğunu kaydeden Özgenç, ancak özellikle Trabzon'un feth günü olan 15 Ağustos’un seçilmesinin oldukça manidar olduğunu söyledi.

“Biz KOBİDER olarak inanç özgürlüğünün sonuna kadar savunucusuyuz” diyen Özgenç “Bizim karşı olduğumuz taraf ise özel mana ifade eden tarihlerde bu işin gerçekleştirilmek istenmesidir. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu duruma acilen müdahale etmeli ve ibadet tarihinin bir sonraki veya önümüzdeki aylarda yapılmasını sağlamalıdır. Sümela'da yaşanan arbede ve gerginliğin ardından bir yıl süre dahi geçmeden izin verilmesi kafalarda soru işareti bırakmaktadır. Şöyle ki AB müzakerelerinde dahi hep öne sürülen Heybeliada Ruhban Okulu’nun ibadete açılması ve Sümela'da ayin izni verilmesi için baskılar yapıldığı biliniyor. Türkiye'nin AB'ye girme sürecinde olduğu göz önüne alındığında bu tür izinler verilmesi normal karşılanabilir ama önem arz eden gün ve tarihlerin dikkate alınması gerekmektedir. Madem ki ibadet gerçekleştirilecek illa ki 15 Ağustos günü mü olması gerekiyor ? Yani bu Cuma namazı gibi mi ki Cumartesi kılınmıyor. Bunu anlamış değiliz. Bizler ve pek çok kesimin ortak görüşü hoşgörü gösterilmesinden yanadır. Lakin bu bir yerde talep edenlerin ‘benim dediğim olacak’ demesine benziyor. Çünkü özellikle 15 Ağustos Trabzon'un feth günü olan tarihte dayatılması ibadet etmekten ziyade kapıyı aralamaya benziyor. Yetkililerimizin Türkiye'nin iyi niyet taşları döşeyerek açtığı bu kapıdan farklı amaçlara hizmet etmemesi gerekir” ifadelerini kullandı.