BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,74
ALTIN 2.393,10
HABER /  GÜNCEL

Saldırıyı kınadı çağrıda bulundu

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, “Irak’ta gelişen tehlikeli gelişmeleri kaygıyla izliyoruz. Türkiye’nin Musul’daki Başkonsolosluğ...

Abone ol

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, “Irak’ta gelişen tehlikeli gelişmeleri kaygıyla izliyoruz. Türkiye’nin Musul’daki Başkonsolosluğu’na yapılan saldırıyı kınıyorum. Burada alıkonulan gerek diplomatik gerek güvenlik görevlilerinin bir an önce serbest bırakılmaları çağrısında bulunmak istiyorum” dedi.
NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Dışişleri Konutu’nda bir araya geldi. Davutoğlu ve Rasmussen, Galler’de Eylül ayında yapılacak NATO Zirvesi, Suriye, Irak gibi konularda görüş alışverişinde bulundu. Davutoğlu ve Rasmussen, baş başa görüşmelerinden sonra gazetecilere açıklama yaptı.
NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Türkiye’nin NATO’nun ana unsurlarından bir tanesi olduğunu söyleyerek, Galler’de Eylül alında yapılacak zirve için gündeme gelebilecek konular hakkında istişare yaptıklarını kaydetti. Rasmussen, “Bölgede gelişmeleri de görüştük. Şu anda Türkiye’de konuşlanmış olan patriot füze bataryaları Türkiye’nin güneyindeki savunma gücünü güçlendirmektedir ki, bu da NATO’nun dayanışmasının somut bir göstergesidir. Irak’ta gelişen tehlikeli gelişmeleri kaygıyla izliyoruz. Türkiye’nin Musul’daki Başkonsolosluğu’na yapılan saldırıyı kınıyorum. Burada alıkonulan gerek diplomatik gerek güvenlik görevlilerinin bir an önce serbest bırakılmaları çağrısında bulunmak istiyorum. Ümit ediyoruz ki tüm bu rehineler serbest bırakılır. Musul’da gerçekleştirilen bu eylemin hiçbir meşru dayanağının olmayacağını belirtmek isterim” ifadesini kullandı.
Rasmussen, Türkiye’nin NATO’ya bağlılığını gösterdiğini kaydederek, Türkiye’nin Afganistan’ın geleceğinin inşasına katkı verdiğini ve ISAF operasyonunda Türkiye’nin gösterdiği liderliği takdirle karşıladıklarını ifade etti. Rasmussen, şöyle devam etti:
“Afganistan ilerleme kaydediyor. Geçen hafta sonu yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri somut bir örneği. Afgan halkı demokratik değerlere ne kadar bağlı olduğunu gösterdi. Afgan güvenlik güçleri böyle önemli bir olayın güvenliğini temin edebileceklerini gösterdiler.”
Rasmussen, NATO’nun görevinin vatandaşlarının güvenliği korumak ve gelebilecek tehlikelere uygun cevabı verebilmek olduğunu söyledi.
Rasmussen, son olarak Davutoğlu’na ve Türkiye’ye teşekkür ederek görevi süresi boyunca Türkiye ile yakın temasta bulunduğunu belirtti.
(İHA)