BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Ankara’da kritik zirve

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Akdeniz’den Karadeniz’den ve Baltıklara kadar uzanan çok geniş NATO’nun komşu coğrafyasında çok ciddi sın...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Akdeniz’den Karadeniz’den ve Baltıklara kadar uzanan çok geniş NATO’nun komşu coğrafyasında çok ciddi sınamalar ile karşı karşıyayız. Bundan sonra da NATO içerisindeki istişarelerimizin, işbirliğimizin artarak devam etmesi bir zarurettir” dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile çalışma kahvaltısında bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu’ndaki çalışma yemeğinin ardından Davutoğlu, Rasmussen ortak basın toplantısı düzenlendi. Davutoğlu, Türkiye’yi ilgilendiren konularda gösterdiği iş birliği anlayışı için Rasmussen’e teşekkür ettiğini belirterek şöyle konuştu:
“Bu 5 yıl içerisinde çok zorlu dönemlerde birlikte çalıştık. Libya’daki operasyonda, Suriye’deki gelişmelerde, Doğu Avrupa’daki birçok önemli konularda ve NATO sisteminin güçlendirilmesi konusunda hep birlikte çaba sarf ettik. NATO şuanda uluslararası sistemin müdahale ve savunma kapasitesi en yüksek örgüttür, çok ciddi sınavlardan geçmiştir ve geçmektedir. Ancak önümüzdeki dönemde NATO’nun çevre bölgelerindeki meydan okumalar her zamankinden daha fazla etkili olacaktır. Gerek Ukrayna’daki gelişmeler gerek Balkanlar’da NATO üyeliği konusunda atılması gereken adımlar, gerekse NATO’nun çevre havzasını oluşturan ve birçok açılardan NATO ülkelerine komşu olan Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da Arap baharı ve sonrasında yaşanan gelişmeler NATO’nun her zamankinden daha etkin bir şekilde yeni stratejik konsept etrafından politika yürütmesini gerekli kılıyor. Bu çerçevede, son dönemde Suriye ve Irak’ta yaşanan gelişmeleri de kapsamlı bir şekilde ele aldık. Özellikle Musul’da bulunan diplomatlarımız ve vatandaşlarımız konusunda gösterdiği dayanışma için teşekkür ediyorum.”
Davutoğlu, NATO daimi konseyini bir bilgilendirme toplantısına çağırdıklarını ve bilgi verdiklerini kaydederek, “Suriye’den gelen füze tehdidi dolayısıyla patriotların ülkemize koşullanması çabaları konusunda teşekkür ediyoruz. Akdeniz’den Karadeniz’den ve Baltıklara kadar uzanan çok geniş NATO’nun komşu coğrafyasında çok ciddi sınamalar ile karşı karşıyayız. Bundan sonra da NATO içerisindeki istişarelerimizin, işbirliğimizin artarak devam etmesi bir zarurettir. NATO içindeki ortak anlayışın geliştirilmesi konusunda ciddi adımlar atılması gerektiği kanaatini taşıyoruz. Galler’de takip edilecek NATO zirvesi Eylül ayında çok önemli bir gündem maddesi uluslararası bir konjonktür ile toplanacak” diye konuştu.
Zirve gündemine gelmesi muhtemel konuları da ele alındıklarını ifade eden Davutoğlu, “Biz bu NATO’nun meydan okumaları karşısında çok etkin yeni stratejik vizyonla ve sadece bir askeri güç olarak değil, bu gücü destekleyen demokratik değerler itibariyle de trans Atlantik dayanışmasının önümüzdeki dönemde istikrar sonucu bir konuma öneme sahip olduğuna inanıyoruz. Afganistan’da bu sene NATO misyonu tamamlayarak çekilecek, ancak Irak’dan çekilme sonrası NATO operasyonu yoktu ama çekilme sonrası yaşanan bu gelişmelerde göz önüne alındığında siyasi istikrarın ve siyasi yapılanmanın askeri güvenlik kadar önemli olduğunu açıkça bize göstermiştir. Türkiye kendi ulusal güvenliği ilgilendiren çevre havzalarda NATO içindeki istişarelerin yoğunlaşması ve birlikte tutum alınması yönünde güçlü bir iradeye sahiptir. Bu çerçevede de bu ziyaret doğru bir zamanda ve kapsamlı bir gündemde gerçekleşen bir ziyaretti” şeklinde konuştu.
(İHA)