BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Tartışılan komutanların durumu ne oldu?

Erzincan iddianamesinde adı geçen Org. Saldıray Berk emekliliğini istedi.

Abone ol

YAŞ toplantısı öncesi tartışılan bu isimler Org. Saldıray Berk, Org. Aslan Güner ve Org. Nusret Taşdeler...

"TERÖR ÖRGÜTÜNÜN LİDERİ" SUÇLAMASI

Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanı Org. Saldıray Berk emekliliğini istedi. Erzincan'da 'İrtica ile Mücadele Eylem Planını' uyguladıkları iddiasıyla Ergenekon silahlı terör örgütünün lideri olmaktan hakkında 7.5 ila 15 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

AKP'YE OY VEREN ELLERİNİZ KURUSUN

Orgeneral Berk hakkında, Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünü ziyaretinde Başbakan Erdoğan'a hakaret içeren ifadeleri kullandığı gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştı. Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı merkeze 240 kilometre uzaklıkta bulunan Başbağlar köyünü 2008 yılı Mayıs ayında ziyaret eden 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk, yaptığı konuşmalar ile AK Parti'ye ve Başbakan Erdoğan'a ağır eleştirilerde bulunmuş ve 'Ak Parti'ye oy veren ellerin kurusun' dediği ileri sürülmüştü. Berk için BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiası ile 2.5 yıl hapis cezası isteniyor.

BAŞBUĞ KEFİL OLMUŞTU

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, yeni Ergenekon davasının 1 numaralı sanığı 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk'e niçin destek verdiğini geçtiğimiz yıl Vatan gazetesine anlatmıştı:

"Şimdi 3'üncü Ordu Komutanı'yla ilgili iddialar bu 61 sayfalık iddianamenin kaç sayfasını teşkil ediyor biliyor musunuz? 61 sayfa içinde tabii çeşitli yerlerde geçiyor ama esas Ordu Komutanı'yla ilgili iddialara baktığımız zaman bir sayfa. Şimdi lütfen bu konuda yorum ve değerlendirme yapanlar bu bir sayfayı bir kere okusunlar. Nedir bu olay bir baksınlar. Ordu Komutanı'na yönelik suçlamada üç husus var. Birincisi bir plan semineri yine orada da söz konusu ve bu plan seminerinin oynandığı ve seminerin yine konuların dışına çıktığı... Bu kesinlikle doğru değil. Niye, Kara Kuvvetlerimiz bunu inceledi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın elinde plan semineriyle ilgili tüm raporlar var, bu plan seminerine katılan herkesin görüşleri, bilgileri var. Dolayısıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığımız bu plan semineriyle ilgili detaylara hâkim ve bu araştırma sonucunda gözüken nokta şudur ki, bu plan seminerinde iddia edilen şeylerin hiç biri gerçekleşmemiştir. Birinci tespitimiz bu. İkinci tespitimiz, yine Ordu Komutanı'nın efendim Alevi köylerine ziyareti bir suçlama olarak ifade ediliyor. Bu aslında çok çirkin, yani nereye koyacağız bunu ayrı bir olay..."

BAYAN GÜL'ÜN ELİNİ SIKMAMIŞTI

Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Aslan Güner'in ismi İsmi Kara Kuvvetleri Komutanlığı için geçiyordu. Ancak 30 Ağustos 2011 YAŞ toplantısında Güner, Harp Akademileri Komutanlığı'na getirildi. Aslan Güner'in  2007 yılında KKTC'den dönen Cumhurbaşkanı Gül'ün eşinin elini sıkmamak için havaalanındaki protokolden ayrıldığı iddia edilmiş ve iddialar günlerce tartışılmıştı.

İNTERNET ANDICI İDDİANAMESİNDE ADI GEÇİYORDU

Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Org. Saldıray Berk'in adı da Kara Kuvvetleri Komutanlığı için geçiyordu ancak Berk emekliliğini istedi. Berk'in ismi de Erzincan'daki Ergenekon iddianamesinde sanık olarak geçiyor.

Dikkat çeken bir diğer isim ise Orgeneral Nusret Taşdeler.. Ege Ordu Komutanı Taşdeler, 30 Ağustos 2011 tarihinden itibaren Org. Berk'in emekli olmadan önce görev yaptığı EDOK Komutanlığı'na atandı. Org. Taşdeler için 'İnternet Andıcı' soruşturmasını yürüten savcı Cihan Kansız yakalama kararı talep etti.