BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Avrupa Merkez Bankası'nı bekleyen zor karar

Avrupa Merkez Bankası, enflasyon tehlikesine karşı faiz hadlerini artımayı düşünebilir. Fakat bunun da euro bölgesinde başka sorunları derinleştirebileceğinin farkında.

Abone ol


Euro bölgesinde borç krizinin İtalya ve İspanya gibi büyük ekonomileri de içine çekmesi kaygı yaratırken, Avrupa Merkez Bankası bugün faiz hadlerini artırıp artırmayacağını açıklayacak.

Piyasalarda İtalya ve İspanya'ya duyulan güven azaldıkça, her iki ülkenin de borçlanma maliyeti adım adım artıyor.

İspanya bugünkü tahvil ihalesinde toplam 3.3 milyar euro tutarında bir satış gerçekleştirirken, yatırımcılara ödeyeceği faiz miktarı bir önceki ihaleye nazaran gene artış gösterdi.

BBC muhabiri Steve Evans, küresel ekonomik şartların genelde zorlaştığı bir ortamda, ekonomi politikalarını yönlendirme seçeneklerinin de daraldığını söylüyor.

Avrupa Merkez Bankası, enflasyondan duyduğu endişeyi dile getirmiş, bunun önüne geçmek için faiz hadlerini yükseltilebileceğinin işaretlerini vermişti.

Fakat yükselen faizler ekonomik büyümeyi yavaşlatarak hükümetlerin vergi gelirlerini indireceği için, kamu harcamalarına para bulmakta zaten zorlanan hükümetleri daha da köşeye sıkıştırmış olacak.

Bunların yanısıra piyasalar, euro bölgesinde Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in içine düştüğü borç krizinin bu ülkelerle sınırlı kalmayabileceği inancında ve dikkatler İspanya ile İtalya'ya çevrili.

Fakat şu an hem Amerika hem de Avrupa'da esen siyasi hava, batma tehlikesiyle karşı karşıya olan hükümetlere, ya da özel bankalara, daha fazla kamu fonu aktarılmasına hiç sıcak bakmıyor.

Gözlemciler, küresel ekonominin yeniden resesyona girdiği, bankacılık sektöründe tekrar krizlerin yaşandığı bir dönemin kapıda olabileceğini ciddi bir tehlike olarak değerlendiriyor.