BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,68
ALTIN 2.400,46
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'li Tanrıkulu'ndan işkence iddiası

Hükümet işkenceye sıfır tolerans derken CHP'li Tanrıkulu çok sayıda işkence yapıldığı iddiasında bulundu

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu "9 yıllık AKP iktidarında işkence halen Türkiye'de gözetim yerlerinde, sokakta, meydanda, cezaevlerinde bir olgu olarak bir idari pratik olarak devam ediyor" dedi.

Tanrıkulu TBMM'de basın toplantısı düzenledi. TBMM Başkanlığı'na, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdiğini belirten Tanrıkulu şunları söyledi:

"Başbakan'a yönelttiğim sorular Türkiye'de işkence olgusunun halen devam edip etmediğini ortaya çıkaracak bir ayna işlevi görecek. 9 yıllık AKP iktidarında işkence halen Türkiye'de gözetim yerlerinde, sokakta, meydanda, cezaevlerinde bir olgu olarak bir idari pratik olarak devam etmekte. Bu nedenle de bu soruları yöneltme ihtiyacı duyduk.

Vatandaşa CMK kapsamında avukat atanmazken işkence ve kötü muamele iddiasıyla yargılanan kamu görevlilerine devletin özel bütçesinden avukat atandığını savunan Tanrıkulu Türkiye'de işkencenin devam ettiğini iddia ettiği şu örnekleri verdi:

"Son bir hafta içerisinde Samsun'da, Diyarbakır'da, Mersin ve Van'da gerçekleşti. Orantısız güç kullanımı, yargısız infaz diyebileceğimiz olay gerçekleşti. Birincisi Samsun'daydı, ikincisi Mersin'de bir mülteci yurttaşın hücresinde ölü bulunması olayıydı, üçüncüsü Diyarbakır'da Roman yurttaşın polis tarafından öldürülmesi olayıydı. Bir de Van'da gerçekleşti, dur ihtarına uymayan 22 yaşında çobanlar öldürüldü.

Yaşam hakkı en temel hak olması gerekirken güvenlik güçlerinin elinde ihlal edilen en temel haklardan bir tanesi olmuştur. Son bir haftada Van'da, Mersin'de, Samsun'da ve Diyarbakır'da gerçekleşen bu olaylar hükümetin yaşam hakkına yönelik kaygısız tavrını ortaya koymaktadır. Bu görevliler hakkında da etkin soruşturma yapılmamaktadır."

ÖĞRETMENLERİN TUTUKLANMASINA TEPKİ

Kızıltepe'de öldürülen Uğur Kaymaz'ın ölümünün yıldönümünde önceki gün yapılan gösteriden sonra 4 tane öğretmenin tutuklandığını kaydeden Tanrıkulu, "Türkiye'de muhaliflere karşı böyle bir yargı sistemi var" dedi.

ASKER KAÇIRMA EYLEMİNİ KINADI

Bir basın mensubunun, "PKK tarafından kaçırılan askerlerin bırakılmasına yönelik girişim var" sözüne de Tanrıkulu, "Biz de çağrıda bulunuyoruz. Onların yaşamlarına bir halel gelmeden derhal koşulsuz serbest bırakılmaları gerekir. Böyle bir eylemi kınıyoruz" dedi.