BIST 10.075
DOLAR 32,36
EURO 34,67
ALTIN 2.416,42
HABER /  DÜNYA

Şairlere ilham veren cami yenileniyor

İspirli Divan şairi ve İbrahim Hakkı’nın Farsça hocası Hâzık Efendi’ye ilham verip, şiirler yazdıran Gürcistan’daki Ahmediye Camii ve Medres...

Abone ol

İspirli Divan şairi ve İbrahim Hakkı’nın Farsça hocası Hâzık Efendi’ye ilham verip, şiirler yazdıran Gürcistan’daki Ahmediye Camii ve Medresesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Kültürel coğrafyamız, siyasi coğrafyamızın ruhudur. Milletimizin sadece ülkemizde değil yeryüzündeki seçkin varoluşunun abideleri ve ufkumuzun yazılımıdır. Yeryüzünün her noktasındaki mirasımıza sahip çıkmak, geçmişi korumanın ötesinde geleceği yazma irademizin beyanıdır. Mirasımıza ait her eser geçmişimizin tarihi kadar geleceğimizin yazılımının da sütunlarıdır. Onlar taş, toprak, bina değil, ruh, irade ve varoluş iddiamızın sembolleridir" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Gürcistan’daki Ahmediye Camii ve Medresesi’nin restorasyonunun devam ettiği kaydedilerek, Türkiye ve Gürcistan’ın tarihi cami ve kiliselerinin yeniden inşa edilmesi ve ortak kültürel öğelerin yaşatılması için çalıştığı belirtildi. Bakan Çelik’in Gürcistan Kültür Bakanı ile işbirliği içinde süreci yakından takip etiği ifade edilen açıklamada, “İçinde pek çok dini yapı olması nedeniyle hoşgörü parkı olarak düzenlenen Ahıska Kalesi’ndeki Ahmediye Camii ve Medresesi’nin restorasyonu Gürcü hükümetince Türk uzmanların gözetiminde yapılıyor” denildi.
Göreve geldiği günden itibaren kültürel mirasın korunması çalışmalarını mevkidaşlarıyla görüşerek yoğun bir biçimde takip ettiği vurgulanan Bakan Çelik’in, Gürcistan’daki kültürel mirasımızın restorasyonuna da büyük önem verdiği vurgulandı. Bakan Çelik’in bürokratlarına verdiği talimatla Gürcistan’daki eserlerin restorasyonunun yakından takip edilmesini istediği kaydedilerek, “Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarının da Ahmediye Camii’nde en son Aralık ayında olmak üzere defalarca inceleme yaptığı ifade edildi. İncelemelerin ardından restorasyon çalışmalarında gelinen son durumun rapor halinde Bakan Çelik’e sunulduğu bildirildi.

TARİHİ CAMİ 250 YILDIR AYAKTA
Ahıska’ya hakim bir tepedeki kale içinde bulunan, uğradığı birçok tahribata rağmen yaklaşık 250 yıldır ayakta duran Ahmediye Camii, Hacı Ahmed Paşa’nın Ahıska Beylerbeyi iken İstanbul’daki Selâtin camileri örnek alınarak yaptırıldı. Ahıska’ya gelenleri büyüleyecek güzellikteki Ahmediye Camii, İspirli Divan şairi Hâzık Efendi’ye şiirler yazdırmış bir cami. Gürcistan, restorasyon çalışmalarına karşılık Türkiye’de Artvin’deki İşhan Kilisesi ile Erzurum Uzundere’deki Öşvank Kilisesi’ni restore ediyor. 2012 yılında başlayan ve Gürcü uzmanların gözetiminde yürütülen restorasyonun büyük bir bölümü tamamlandı. Türkiye’nin kültürel mirasın korunması için yürüttüğü detaylı ve kapsamlı çalışmalardan duyulan memnuniyet Gürcü makamlarınca birçok kez dile getirildi. Ayrıca Gürcü makamlarınca Batum’da arsa tahsis edilmesi halinde yıkılmış olan Batum Aziziye Camii de yeniden yapılacak. İsmini 32. Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz’den alan Aziziye Camii, 1869’da dönemin Trabzon Valisi Emin Muhlis Paşa tarafından yaptırılmış fakat Sovyetler Birliği yöneticileri tarafından yıktırılmış.
(İHA)