BIST 10.767
DOLAR 32,22
EURO 35,03
ALTIN 2.498,11
HABER /  GÜNCEL

Said-i Nursi Türkiye'nin Gandisi miydi?

Amerika'da Columbia Üniversitesi'nde düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Nilüfer Göle, Türkiye ile Hindistan örnekleri üzerinden laiklik değerlendirmesi yaptı.

Abone ol

Hindistan'da olduğu gibi Türkiye'nin de kendi Gandhi'sini çıkardığını belirten ünlü sosyolog, çarpıcı sözler: "Biz Gandhi olanları öldürdük. Said Nursi hareketi bir Gandhi gibiydi. Ancak bugün biz onun mezarının dahi nereye gizlendiğini bilmiyoruz." 

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV) öncülüğünde New York'ta gerçekleştirilen 'Politik Geçişler ve Laiklik: Türkiye, ABD ve Hindistan' temalı konferansta konuşan Prof. Dr. Nilüfer Göle, Türkiye'deki laiklik uygulamaları konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu.

tatürk ile Gandhi örneklerinden hareket eden Göle, "Gandhi açık bir şekilde vejetaryen olduğunu gösterir, inancından dolayı da oruç tutardı. Ve bunları halktan gizlemezdi. Atatürk ise kendisinin halka model olduğunu düşünür, bu nedenle hiçbir dinî ritüeli halkın görebileceği ortamlarda yapmazdı." ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde tek bir seküler anlayışın olmadığına dikkat çeken Göle, Türkiye'deki laik yapıyı "totaliter ve dikte edici" olarak yorumladı. Columbia Üniversitesi'nde bir gün süren panelin ardından Türkiye'den gelen öğretim üyeleri ve TESEV görevlileri bugün Harvard Üniversitesi'nde Türkiye konulu bir oturuma katılacak.