BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Sağlık tasarısı Meclis'i gerdi

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen sağlıkta kamu-özel sektör ortaklığı tasarısı tartışma çıkardı.

Abone ol

TBMM Genel Kurulu'nda, sağlıkta kamu özel ortaklığını öngören yasa tasarısının tümü üzerinde gruplar söz aldı.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal , tasarıya ilişkin eleştirilerini dile getirdiği konuşmasında, tasarıyla dolaylı olarak özelleştirme yapıldığını, ancak bunun içeriğinin kamuoyundan gizlendiğini iddia etti.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan , ''Tasarıyla, ne kadar arazi vereceksiniz? Bunu bilmek isteriz'' dedi.

Tasarının kamuya getirdiği yükün sadece kira olmadığını belirten Kaplan, ''Bu işler ihalesiz verilecek. Tasarıda caydırıcılık maddesi yok, şirket işi bıraktığı zaman ne olacağı belli değil. Maliyet konusunda da hiç bir şeffaflık yok'' diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu , hastaneye gidildiği zaman 11 çeşit kalemde fark alındığını iddia etti.

Tasarıyla yapılmak istenenin, ''Bir hastaneniz var, bir şirketle anlaşıyorsunuz, o da hastanenizi yıkıp size yeni bir hastane yapıyor ve siz ona 25 yıl kira ödüyorsunuz'' olduğunu ifade eden Kuşoğlu, hastanenin karlı bölümlerinin de özel sektöre işlettirileceğini söyledi.

Kuşoğlu, hastanenin 25 yıl sonra devralınacağını belirterek, ''Ama 25 sene sonra ne olacağı belli değil. Belki bu işi yapmak istemeyeceksiniz'' dedi. Tasarıyla 37 hastanenin yıkılıp yeniden yapılmasının planlandığını ifade eden Kuşoğlu, ''Bunun yatak sayısı anlamında bize pek bir faydası yok, sadece yeni binalara kavuşmuş olacağız'' dedi.

37 hastane için 27 milyar lira ödeneceğini dile getiren Kuşoğlu, ''Bunun acelesi nedir? Niçin hemen böyle bir tasarrufta bulunuluyor? Kayseri Hastanesi için ödenecek kira 54 milyon lira, diğerlerini de kattığınız zaman toplamda 137 milyon lira Kayseri Hastanesi için ödeme yapılacak. 25 yılda ödenecek para da 3 milyar 425 milyon lira. Bu, ekonomik ve karlı bir yatırım değil'' diye konuştu.

3 YILDA ÇALIŞACAK

AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, muhalefetin, ''tasarının Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşülmemesi'' ile ilgili eleştirilerine yanıt verdi. Sağlık Komisyonu'ndan bir çok milletvekilinin, tasarının görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu'na gelerek çalışmalara katkıda bulunduğunu anlatan Arslan, komisyonda 3 doktor milletvekilinin görev yaptığını ve onların da meslekleriyle ilgili konularda katkı verdiklerini kaydetti.

Arslan, Türkiye'nin yap-işlet-devret modeli konusunda dünyada örnek sayılabilecek bir konuma geldiğini ve güzel projeler ürettiğini ifade ederek, ''Bugüne kadar bu modelle 10 milyar doların üzerinde ihale yaptı'' dedi.

Türk aklı ve zekasının herkesten çok daha iyi çalıştığını belirten Arslan, ''Biz onlardan modelleri almalıyız ve kendi Türk modelimizi oluşturmalıyız. Onların yaptığı projeleri alabilirsiniz ama kendi pratik zekanızı da katmalısınız. Yap-kirala-devret modeli örnek bir Türk modelidir'' ifadelerini kullandı.

Arslan, tasarıyla yapılacak ihalelerin Kamu İhale Kanunu'ndan istisna olacağına işaret ederek, ''Ancak bu, ihaleyi alıp birine vermek anlamına gelmez'' dedi. Arslan, ihaleyi alacak firmanın 3 yılda hastaneyi işletilir hale getireceğini ve 25 yıl yöneteceğini vurguladı.