BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

SAGIA Başkanı Al-Dabbagh Türkiye'de

SAGIA Başkanı Al-Dabbagh, Suudi Arabistan'daki iş fırsatlarını anlatmak için bugün Türkiye'de.

Abone ol

Dabbagh'a göre S. Arabistan Türkiye'li yatırımcılar için benzersiz rekabet avantajları sunuyor.

Suudi Arabistan Yatırım Ajansı (SAGIA) Başkanı Amr Abdullah Al-Dabbagh, iş dünyasının önemli isimlerine ülkesindeki yatırım fırsatlarını anlatmak üzere bugün Türkiye'ye geliyor.

Al-Dabbagh gelişi öncesinde yaptığı açıklamada, ülkesinin gelecek 10 yılda yeni yatırımlar için 1 trilyon dolar kaynak ayırdığını, ayrıca "Ekonomik Şehirler" projeleri için 100 milyar dolarlık kaynaklarının bulunduğunu belirterek, Türk şirketlerinin gayrimenkul ve inşaat sektöründe ortaya çıkan benzersiz fırsatlardan yararlanmasını istediklerini söyledi. Yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılara kolaylıklar sağladıklarını belirten Al-Dabbagh, "Suudi Arabistan komşu ekonomilerle ortak ve kooperatif bir işbirliği yaklaşımı izliyor. Türkiye ve Suudi Arabistan benzersiz rekabet avantajlarına sahip" diye konuştu.

Al-Dabbagh, Suudi Arabistan ekonomisinin yükseliş trendine girdiğini vurguladı ve ekledi: "Bizim aktif bir şekilde gelişmekte olan ve önem verdiğimiz bazı sektörler var. Enerji, ulaşım, lojistik ve tedarik yönetimi, bilgi ve iletişim teknolojileri, sağlık, ilaç, fen bilimleri ve eğitim için 500 milyar dolar değerinde bir bütçemiz var."
Al-Dabbagh hali hazırda Suudi Arabistan'ın stratejik lokasyonlarındaki "Dört Ekonomik Şehir Greenfield Projeleri"nin inşaası için de müteahhit arayışında olduklarını kaydetti.
 
Türkiye'de farkındalığı artırmak istiyoruz
Türkiye ve Suudi Arabistan'ın karşılıklı yatırımların artması açısından benzer bir gündemi paylaştığını vurgulayan Al-Dabbagh, "Karşılıklı fayda sağlamak için her iki ülkenin özel sektörünün gücünden yararlanmayı hedeflemekteyiz. Bugüne kadar Suudi şirketler Türkiye'de inşaat, tarım, otomotiv ve petrokimya alanında yatırımlar yaptılar. Bu, sadece sınır ötesi yatırımların bir başlangıcı olmalı. Benzer yatırım aktivitelerini sürdürmek için, Türkiye'de farkındalığı artırmak istiyoruz" diye konuştu.

Suudi Arabistan ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin olması gereken düzeyin altında olduğuna dikkat çeken Al-Dabbagh, "Yatırım ve ticaret el ele yürür. Tıpkı ‘Yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan çıkar' ilişkisi gibi. Biri mutlaka diğerini takip eder. Karşılıklı yatırımlar arttığında, ticaret hız kazanacak. Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki yatırım potansiyelini olgunlaştırıp genişletebilirsek, ticaret düzeyleri yükselecektir" dedi.

Türkiye'nin çeşitlilik gösteren harika bir ekonomiye sahip olduğunu da belirten Al-Dabbagh, "Her yıl deneyimli doktorlar, mühendisler, bilim insanları, teknoloji uzmanları yetiştiriyorsunuz. Bu, çok önemli bir avantaj" diye konuştu.

Suudi Arabistan'ın, doğrudan yabancı yatırımlara yılda 8 milyar dolar ihraç ettiğini vurgulayan Al-Dabbagh, Türkiye'nin Suudi sermayesinden adil bir pay almadığını belirterek, "Türk şirketler bu rüzgâra dahil olmalı ve operasyonlarında direkt bu avantajları kullanmalı" dedi.