BIST 10.333
DOLAR 32,25
EURO 34,78
ALTIN 2.458,87
HABER /  MEDYA

Sabaha yalanlama geldi

Sabah Gazetesi'nde dün manşetten çıkan haber TBMM tarafından nasıl yalanlandı? İşte Milli Saraylar Dairesi'nin açıklaması.

Abone ol
Sabah Gazetesi'nin dün manşetten duyurduğu "Eski milletvekilleri Ata'nın Köşkü'nde para vermeden kalıyorlar'' haberine TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Köksal'dan yalanlama geldi.

Köksal, yaptığı açıklamada, "Haberde iddia edilen bilgiler doğru değil. Metin Işık ve Yalçın Koçak, kendilerine tanınan hakkı kullanıyor ve Florya'daki misafirhanede ücretlerini ödeyerek kalıyorlar" dedi.

Eski ve yeni milletvekillerinin Florya'daki misafirhanede dönem dönem kaldıklarını da ifade eden Köksal, "Yaz aylarında yoğunluk beklediğimiz zaman, uzun süreli kalan vekillere sözlü olarak ricada bulunuyoruz. Uzun süreli kalan vekiller de herkesin bu haktan yararlanabilmesi için kalma sürelerini kısaltıyorlar" ifadesini kullandı.

Bugüne kadar yazılı ya da sözlü bir uyarı yapmadıklarını da dile getiren Köksal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu ana kadar yer sıkıntımız olmadı zaten. Sonuçta o kurum da orada kalan milletvekillerinin ödediği ücretle ayakta kalıyor. Vekiller de paralarını ödüyorlar."

Öte yandan, TBMM Saraylar Dairesi Başkanlığı da Sabah Gazetesi'nde yer alan haberin ardından bir açıklama yaptı. Sabah Gazetesi, kendilerine yollanan bu açıklamayı yayımlamadı.

İŞTE SABAH'IN YAYIMLAMADIĞI O AÇIKLAMA:


Sayın Necla GÖRGEÇ

11 Ocak 2007 tarihi Sabah Gazetesinin 1. sayfasında yer alan “Ata Köşkünde 2 Beleşçi Vekil” başlıklı haberinizde bir takım yanlış bilgiler bulunmaktadır.Konuyla ilgili gerekli açıklama şu şekildedir;

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin İstanbul’da halen 49 odalı (Personel kısmı dahil)TBMM Konukevi ve Florya Sosyal Tesisleri (40 oda) olmak üzere 2 adet misafirhanesi bulunmaktadır.

HERKES YARARLANIYOR


Bu misafirhanelerden Milletvekili (önceki dönemler dahil),TBMM Personeli ve yer olduğu takdirde diğer kamu kuruluşları personeli yararlanmaktadır.

Ağustos 2004’e kadar misafirhaneler TBMM Vakfı tarafından işletilmiş,Vakıfın tasfiye edilmesinden sonra da Milli Saraylar Sosyal Tesis İşletmesi tarafından işletilmektedir.

15 GÜNDEN SONRA ZAMLI TARİFE


Sosyal Tesisler kendi gelirleri ile gelirleri ile giderlerini karşıladığı için diğer kamu kuruluşlarının (Orduevi, Hakimevi, Polisevi ve Öğretmenevi gibi... ) sosyal tesislere göre daha fazla ücret alınmakta ve 15 günü geçen konaklamada ayrıca %50’li zamlı ücret alınmaktadır.

Haberde bahsi geçen eski milletvekilinden Yalçın KOÇAK 17 Ağustos 1999 depreminden sonra TBMM Florya Sosyal Tesislerinde kalmaya başlamıştır.

METİN IŞIK SÜREKLİ KALMIYOR


Metin IŞIK ise,yaklaşık 5 yıldır aralıklı olarak (haftada 3 - 4 gün)Sosyal tesislerden yararlanmaktadır.

ODA FİYATLARI DEĞİŞİYOR

Misafirhanelerde 5 tip oda bulunmakta,odalar konumlarına ve büyüklüklerine göre ücretlendirilmektedir.

Buna göre 2 kişilik normal odada milletvekilleri kişi başına 22 YTL,3 odalı suitte (2 suit mevcut) 80 YTL, Belediyeden devralınan yaklaşık 30 m2 büyüklüyündeki suit odada 50 YTL, ödeyerek faydalanmaktadır. 15 günü geçen süreli konaklamalarda ise %50 zamlı ücret alınmaktadır.

ÜCRETSİZ KALMIYORLAR

Haberin başlığında yer aldığı şekliyle milletvekillinin tesislerimizde ücretsiz kaldığı imza yanlıştır.

Yalçın KOÇAK halen 30 m2’lik 2 suit odada kalmakta ve %50 zamlı tarife ile 150 YTL,günlük ücret ödemektedir.

ÖDENEN ÜCRETLER


Metin IŞIK ise 2 yataklı normal odada 15 günden az kaldığında günlük 22 YTL, 15 günden uzun süreli kaldığı taktirde günlük 33 YTL, ödeyerek kalmaktadır.

Uzun süreli konaklamalarda hesap kesimleri aylık olarak yapılmakta ve ücretleri tahsil edilmektedir.Bedel ödenmeden misafirhaneden yararlanması söz konusu değildir.

Misafirhanelerin işletme giderleri kendi gelirleri ile karşılandığından,misafirhaneden eski ve yeni milletvekilleri ile TBMM personeli yanında boş yer olduğu takdirde diğer kamu kurumlarının personeli de yararlandırılmaktadır.

Haberde adı geçen milletvekillerine yaz aylarında daha fazla talep beklendiğini,bu nedenle özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında uzun süreli konaklamaya izin verilmeyeceği daha önce birkaç defa bildirilmiştir.

KÖŞK'TE DEĞİL MİSAFİRHANEDE KALIYORLAR


Yine haberinizle yer aldığı şekliyle Florya Atatürk Köşkü’nde herhangi bir kişinin kalması mümkün degildir.Florya Atatürk Köşkü halen sadece müze olarak kullanılmakta olup misafirhanelerin Köşkle ilgisi yoktur. Tesislerin bir bölümü de personelin kullanımı için yaptırılan kısımdır.

Haberinizde yer alan bilgi yanlışlıklarının düzeltilmesini rica eder saygılar sunarız


TBMM
Milli Saraylar Daire Başkanlığı