BIST 10.725
DOLAR 32,18
EURO 34,94
ALTIN 2.437,22
HABER /  GÜNCEL

Rüzgar enerjisi baş tacı

Alternatif enerji kaynaklarına büyük rağbet. Marmara bölgesinde 109 rüzgar enerjisi türbininin kuruldu.

Abone ol

Tekirdağ, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Eker, Tekirdağ, Çanakkale ve İstanbul'da 109 rüzgar enerjisi türbininin kurulduğunu bildirdi.

Eker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde, yenilenebilir enerji arayışları içinde rüzgar enerjisinin en fazla üzerinde durulan enerji kaynağı olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği'nin, hedef gözeterek bu enerjinin önemini bir kez daha ortaya koyması ve üretim için planları hızlandırmasının konunun önemini artırdığını ifade eden Eker, ''Bu durum ülkemizde de bu alanda önemli yatırımları gündeme getirmiştir'' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının konu üzerinde yoğunlaşmasının, gerekli yasal düzenlemeleri ve buna bağlı olarak uygulama yönetmeliklerini çıkarmasının konunun cazip hale gelmesine yol açtığını ifade eden Eker, yapısal gelişmeler yanında çevresel unsurların da Türkiye'de rüzgar türbini kullanımını yaygınlaştırmaya başladığını söyledi.

Rüzgar enerjisi konusunda Trakya ve Marmara bölgesinin son yıllarda cazibe alanı haline geldiğini vurgulayan Eker, şöyle devam etti:

''Son bir yılda Eceabat'ta 13 adet 800 kilovatlık, 5 adet 900 kilovatlık, Çatalca'da 20 adet 3000 kilovatlık, Şarköy'de 14 adet 2000 kilovatlık, 1 adet 800 kilovatlık, İntepe'de 38 adet 800 kilovatlık, Silivri'de 1 adet 850 kilovatlık, Bozcaada'da 17 adet 600 kilovatlık olmak üzere Tekirdağ, Çanakkale ve İstanbul'da 109 rüzgar türbini kuruldu.

Saros, Enez ve Kırklareli sınır boylarında da elektrik enerjisi üretmeye yönelik tesisler de kurulma aşamasına geldi. Bir türbinin kurum maliyeti ise 225 ile 275 bin avro arasında değişmektedir. Bunun yanında münferit olarak kullanılan daha çok rüzgar çarkı olarak bilinen tesislere olan talep artmaktadır.''