BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.434,54
HABER /  GÜNCEL

Rusya’ya yeni yaptırımlar yolda”

Asya turu kapsamında son olarak Filipinler’e gelen ABD Başkanı Barack Obama, Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino ile düzenlediği basın ...

Abone ol

Asya turu kapsamında son olarak Filipinler’e gelen ABD Başkanı Barack Obama, Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino ile düzenlediği basın toplantısında, Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar uygulayacaklarını belirtti.
Filipinler ile ABD arasında imzalanan askeri güvenlik anlaşmasının hemen ardından Filipinler’e gelen Obama, Filipinler’e bağlı adaları koruyacak askeri anlaşma ile ilgili “Amacımız bölgedeki barışın korunmasına yardımcı olmak” dedi. Obama ayrıca “Filipinler ile uluslararası kanunların muhafaza edilmesi için işbirliği içinde olmak istiyoruz. Amacımız Çin’e karşı olmak Çin’i durdurmak değil. Amacımız uluslararası hukuka saygı duyulmasından emin olmak” dedi. Obama’nın Filipinler ziyareti öncesi imzalanan askeri güvenlik anlaşmasına göre Filipinler adalarında ABD güvenlik önlemi alma hakkına sahip olacak. 10 yıllık anlaşma süresince ABD birlikleri, uçakları ve gemileri Filipinler üslerinde yer alabilecek.
Öte yandan Obama Rusya’nın Ukrayna üzerinde uyguladığı politikalar hakkında da açıklama yaptı. Putin’e karşı baskının arttırılmasını isteyen Obama ülkesinin Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar uygulayacağını belirtti. Yeni yaptırımların Rusya savunma endüstrisine yapılması planlanan ileri teknoloji ihracatı ile ilgili olacağını belirten Obama, Putin’e yakın konumda bulunan varlıklı kişilerin de yaptırım listesinde yer alacağını belirtti. Obama ayrıca yaptırımların uzun vadede Rus ekonomisine zarar verebileceğini belirtti.
Konuşmasında Toronto ve Arkansas eyaletlerinde yaşanan kasırga felaketine de değinen Obama kasırga sonucu hayatını kaybedenleri ailelerine başsağlığı diledi. Federal hükümetin bölge halkına yardım edeceğini kaydeden Obama, Federal Acil Durum Yönetim Ajansı çalışanlarının bölgeye hareket edeceğini kaydetti.
(İHA)