BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Rusya'dan Suriye konusunda kesin tavır

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Suriye'ye karşı kuvvet kullanmaya kalkışan olursa bunu engelleyemeyiz ama, Güvenlik Konseyi üzerinden yetki istenirse, vermeyiz" dedi.

Abone ol

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Birleşmiş Milletler'de Suriye'ye yaptırım uygulanması ya da kuvvet kullanımı yolunda atılacak herhangi bir adımı engelleyeceklerini bildirdi.

Moskova'da bir basın toplantısı düzenleyen Lavrov, Rusya'nın askeri müdahaleye girişilmesini önleyemeyeceğini ancak Güvenlik Konseyi'nde bu konuda yetki istenen her türlü tasarıyı veto edeceklerini kaydetti.

Rusya, ayrıca Suriye'de 10 aydır süregelen ayaklanmayla ilgili olarak her iki tarafa eleştiriler yönelten kendi karar tasarısını da masaya getirdi.

BM Güvenlik Konseyi, ayaklanmaların başlamasından bu yana, Suriye konusunda herhangi bir karar tasarısı üzerinde anlaşma sağlayamadı. Ekim ayında, Rusya ve Çin, protestoculara yönelik saldırıları kınayan ve yaptırım tehdidinde bulunan bir tasarıyı veto etmişlerdi.

Basın toplantısı sırasında Batılı ülkeleri tek taraflı davranmakla da suçlayan Rusya Dışişleri Bakanı, "muhalif grupların terör eylemlerinin hesaba katılmadığını" savundu.

Geçen ay Suriye'ye giden Arap Birliği'ne bağlı gözlemci heyetin ülkedeki şiddet olaylarını durduramaması ardından, muhalefet liderleri, çeşitli Arap ülkeleri ve Batılı ülkeler, Güvenlik Konseyi'nin harekete geçmesini istemişti.

Bazı çevrelerden uluslararası yaptırımlar uygulanması, bazı kesimlerden ise askeri müdahalede bulunulması çağrıları geldi.

Çin'e göre "durumda düzelme var"

Bu arada Çin, Arap Birliği'nin gözlemcilik görevini savunarak, "ülkenin belli başlı bölgelerinde güvenlik durumunun düzelme gösterdiğini" belirtti. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Weimin, Pekin'de düzenlenen basın toplantısında Suriye'deki tüm tarafları, Arap Birliği'nin arabuluculuk çabalarına tam destek vermeye çağırdı.

Arap Birliği, gelecek hafta sonu toplanarak Suriye'deki gelişmeleri ve yakında görev süreleri sona erecek olan gözlemcilerin geleceğini ele alacak.

Arap diplomatlar, Suriye hükümetinin gözlemci heyetinin görev süresinin uzatılmasına ve gözlemci sayısının artırılmasına istekli olduğunu; ama gözlemcilerin görev alanının genişletilmesine izin vermeyeceğini kaydediyorlar.

Zebadani yeniden ateş altında

Bu arada, askeri birliklerin Zebadani kentini yeniden topçu ateşine tuttuğu haber alındı.

Dün gece, yöre halkıyla temas halinde olan muhalefet lideri Rıdvan Ziyade, ordunun Zebadani kentindeki muhalif güçlerle arasında ateşkes ilan ettiğini duyurmuştu.

Ziyade, BBC'ye yaptığı açıklamada, komutanların bölgede Hür Suriye Ordusu'na verilen destekten hayrete düştüklerini ve birçok askerin karşı saflara geçtiğini söyledi.

Ateşkesin sabah saatlerinde uygulanıyor olmasına rağmen, öğleden hemen önce yeniden havan topu ateşinin başladığı; ordudan kaçan onlarca kişinin, hükümet güçlerinin baskınını önlemek için, kentin girişinde konuşlandırıldığı haber alınıyor.

Ülkenin merkezindeki Humus ve Hama kentlerinden de, şiddetli patlama ve makineli tüfek ateşi seslerinin geldiği bildiriliyor.