BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,76
ALTIN 2.390,00
HABER /  DÜNYA

Rusyadan sert misilleme

İngiltere ile Rusya'nın arası gergin. Misillemede son perdeyi Rusya oynadı.

Abone ol

İngiltere’nin eski KGB ajanı Aleksander Litvinenko cinayetinin baş zanlısı Andrey Lugovoy’u iade etmeyen Rusya’nın 4 diplomatını sınır dışı etme kararına Moskova misillemede bulundu. Rusya 4 İngiliz diplomatı sınırdışı edeceğini bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mihail Kamınin, İngiliz hükümetinin yaptığı son açıklamaların iki ülkenin terörle savaş konusunda işbirliği yapmasını imkansız hale getirdiğini savundu. Kamınin, “Rus yetkililer İngiliz vizesi için başvuruda bulunmayacak ve izahat yapılmadığı sürece de İngiliz yetkililere vize verilmeyecek’’ dedi.

10 GÜN SÜRE TANINDI

Kremlin’in kararı uyarınca İngiltere’nin Moskova Büyükelçiliği’ndeki dört diplomat ‘istenmeyen adam’ olarak görülüp sınırdışı edilecek. Adları açıklanmayan dört diplomatın 10 gün içinde Rusya’yı terk etmeleri gerekiyor. İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Rusya’nın işbirliğinde bulunmamasından hayal kırıklığını duyduğunu söyledi.

Eski KGB ajanı Aleksander Litvinenko, radyoaktif bir madde olan polonyum-210’a maruz kalması sonrası 23 Kasım 2006’da Londra’da ölmüştü. İngiliz savcılar, Litvinenko’nun zehirlenmesiyle ilgili olarak, başka bir eski KGB ajanı olan Andrey Lugovoy’u suçlamıştı. Litvinenko’nun rahatsızlanmadan kısa bir süre önce Lugovoy’la Londra’da görüştüğü belirlenmişti. Ayrıca Lugovoy’un üzerinde de polonyum-210 izlerine rastlanmıştı. Rusya Anayasası ülke vatandaşlarının yargılanmak üzere yurtdışına iadesine imkan tanımıyor.