BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Rusyada Türk ürünü kıymetlendi

Rusya'da Arjantin limonu bitince Türk ürünü kıymetlendi.

Abone ol

Ulusal Turunçgil Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve Erdemli Turunçgil Üreticileri Birliği (ERTUB) Başkanı Cemalettin Kurt, Rusya'da Arjantin limonu bitince Türk ürününün kıymetlendiğini bildirdi.

Kurt, yaklaşık bir ay önce başlayan limon hasadının Rusya ile gümrüklerde yaşanan sorun nedeniyle buruk yapıldığını ancak, iki ülke arasındaki sorunların çözümlenmeye başlamasıyla birlikte umutlandıklarını belirtti.

Kurt, yaklaşık bir ay önce hasada başladıklarında limonu dalında 1,30 YTL'den satmayı beklerken, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in, Rusya ile yaşanan sorunla ilgili “kırmızı çizgi” açıklamasının “soğuk duş” etkisi yarattığını savunarak, şunları söyledi:
“Sayın bakanın açıklamasıyla düşen limon fiyatları ihraç kararının çıkmasıyla normale döndü. Kilosu 70-80 YKr'ye düşen limonu, 22 Eylül 2008 tarihi itibariyle çıkan ihraç kararıyla birlikte dalında 1,30 YTL'den satıyoruz. Fiyatlar eski seyrine döndü. Bu karar tam zamanında çıktı. Çünkü, Rusya'da Arjantin limonu bitti, Türk limonu şimdi daha çok kıymetlendi. Rusya'nın limon ihracatına sorun çıkaracağını düşünmüyoruz.”

İlk ihraç ürünlerinin dün Erdemli'den yola çıktığını belirten Kurt, yörede interdonata limonun kesiminin devam ettiğini, kasım ayından itibaren dikenli diye tabir edilen Erdemli limonunun kesimine başlanacağını bildirdi.

YERLİ TÜKETİCİ KASIMI BEKLEYECEK

Rusya ile sorun devam ederken yurt içindeki semt pazarlarında limonun kilosunun 4-4,5 YTL'den 1,5-2 YTL'ye kadar düştüğünü anımsatan Kurt, “Ancak, ihraç kararıyla birlikte yerli tüketici daha yüksek fiyattan limon yiyecek. Kasım ayında başlayacak dikenli limon hasadıyla birlikte fiyatlar tekrar ucuzlayacak” dedi.

Kurt, Erdemli ve çevresinde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 2 milyon 500 bin ton rekolte beklediklerini, bu üretimin yüzde 35'ini de Rusya'ya göndereceklerini tahmin ettiklerini belirterek, “Bu ülkede herhangi bir sürpriz sorun çıkmazsa üreticinin de ihracatçının da yüzü güler” diye konuştu.