BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Hristofyas Gülü kışkırtıcı buldu

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas Gül'ün Kıbrıs'la igili sözlerini kışkırtıcı buldu

Abone ol Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs'ta "yeni ortaklık ve yeni devlet olmayacağını, 'Kıbrıs cumhuriyeti'nin yeni bir devlet haline dönüşeceğini" söyledi.

Kıbrıs Rum basınına göre, Hristofyas, 63. BM Genel Kurul Toplantısı için bulunduğu New York'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Kıbrıs sorununa bulunması hedeflenen çözümle ilgili sözlerini "kışkırtıcı" olarak niteledi.

Hristofyas, "Bize söylemek istedikleri gibi yeni ortaklık yoktur, yeni devlet yoktur. Yeni bir devlet haline dönüşecek olan Kıbrıs cumhuriyetidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmaya Rum yönetiminin BM'deki daimi temsilcisi tarafından "resmi yanıtın verileceğini" ifade eden Hristofyas, şöyle konuştu:

"Yeni ortaklık yoktur, yeni devlet yoktur. Sadece, yeni devlet haline dönüşecek olan 'Kıbrıs cumhuriyeti' vardır. Bu itibarla bir kez daha vurgulamamız gerekir ki, iki toplum lideri arasında BM kararları temelinde müzakereler yapılıyor, herhangi bir anlaşma devlet tarafından imzalanmayacak. 'Kıbrıs cumhuriyeti' vardır, iki toplum vardır ve bunlar anlaşmaya varacak. Bu nedenle iki toplumlu iki bölgeli federasyondan söz ediyoruz."

LAVROV'LA GÖRÜŞMESİ

Lavrov'la görüşmesine de değinen Hristofyas, "Rusya Federasyonu'nun Kıbrıs sorununa ilişkin tutumunun istikrarlı ve tutarlı olmaya devam ettiğini, duruma göre değişmediğini" söyledi.

Hristofyas, Rusya ile Güney Kıbrıs arasındaki geleneksel dostluk ilişkileri ve Lavrov'la aralarındaki kişisel ilişkileri nedeniyle görüşmenin dostane bir havada geçtiğini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı ile Kıbrıs sorunundaki ve Rusya'daki son gelişmeleri ve kasım ayında Moskova'ya yapacağı ziyaretle ilgili konuları ele aldıklarını kaydeden Hristofyas, "Sayın Lavrov, Güney Osetya ve Abhazya'nın durumlarının Kıbrıs ve Kıbrıs sorunuyla hiçbir alakası olmadığını bir kez daha yineledi. Rusya'nın tutumu istikrarlıdır. 'Kıbrıs cumhuriyeti'nin bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini destekliyor" dedi.

CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN SÖZLERİ

Cumhurbaşkanı Gül, 63. dönem BM Genel Kurulu genel görüşmelerinin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, Kıbrıs'ta siyasi bir çözümü sağlamaya yönelik diplomatik çabalara tam destek verdiğini belirterek, "Kıbrıs'ta çözümün eşit statüye sahip iki kurucu devletten müteşekkil yeni bir ortaklık devletinin kurulmasından geçtiğini" söylemiş ve "Bu hedefe yönelik süreç iki kesimliliği ve iki tarafın siyasi eşitliğini öngören BM parametrelerine dayanmalıdır" demişti.