BIST 10.644
DOLAR 32,23
EURO 35,08
ALTIN 2.502,29
HABER /  EKONOMİ

Rusya ile Sırbistan doğalgazda anlaştı

Rusya, Sırbistan'a 2021 yılına kadar doğalgaz satacak. Anlaşma iki ülkenin enerji bakanları arasında imzalandı.

Abone ol
Sırbistan Çevre, Kalkınma ve Enerji Bakanı Zorana Mihayloviç ve Rusya Enerji Bakanı Aleksandar Valentinoviç Novak, Belgrad'da Rus doğalgazının Sırbistan'a teslimi konusunda anlaşma imzaladı.
 
Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç, anlaşmanın imzalanmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bu anlaşmanın ülkenin enerji alanında önümüzdeki 10 yılda istikrarını sağlayacağını bildirdi. Sırbistan ve Rusya arasında yakın zamanda strateji anlaşmasının da imzalanacağını belirten Daçiç, bugün imzalanan bu anlaşmanın da stratejik ortaklığın bir parçası olduğunu söyledi.
 
Daçiç, ''İki ülke ve iki halk arasındaki tarihsel dostluğun toplumun tüm kesimlerini kapsayan bir iş birliğine dönüştürülmesi gerekir. Rus doğalgazının Sırbistan'a teslimini ön gören bu anlaşma, aslında iki ülke arasındaki ilişkilerin sağlamlaştırılması adına atılmış bir adımdır'' diye konuştu.

GÜNEY AKIM PROJESİ HAYATA GEÇİYOR 
 
Güney Akım projesi kapsamında boru hatlarının inşasına da önümüzdeki Aralık ayında başlanılmasının planlandığını belirten Daçiç, bu yatırımın yaklaşık 2 milyar avroya mal olacağını belirtti.
 
Daçiç, yakın zamanda Sırbistan bütçesinin istikrarı ve Sırbistan demiryolları için kullanılacak Rus kredisine dair uzlaşmanın da sağlanacağını umduğunu söyledi.
 
Bu arada, bugün imzalanan anlaşmaya göre Rusya, 2021 yılına kadar Sırbistan'a yılda en az 5 milyar metreküp doğalgaz sağlayacak. Anlaşmada ayrıca doğalgazın bin metreküplük fiyatı olan 470 doların gerekli görüldüğü takdirde 420 dolara indirilebileceği ibaresi de yer aldı.