BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,76
ALTIN 2.416,27
HABER /  GÜNCEL

Rusya ile nükleer işbirliği

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin nezaretinde anlaşmalar imzalandı.

Abone ol

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ve Rusya Federal Çevre, Endüstri ve Nükleer Denetleme Servisi (ROSTECHNADZOR) arasındaki işbirliği anlaşması Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin nezaretinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Rusya Başbakan 1. Yardımcısı Igor Seçin tarafından imzalandı.

Anlaşma, Türkiye'de kurulacak nükleer güç santrallerini lisanslama ve denetim konularında tecrübe ve bilgi değişimini öngörüyor.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan şunları söyledi:

"Rusya ile tarihimiz boyunca en yakın ve kağsamlı ilişki dönemini yaşıyoruz. Bu sürecin artarak süreciğini düşünüyorum. bugün kadar olanın ötesinde verimlilik arz ediyor. Her iki ülkede çok güçlü bir irade görüyorum. ikili ilişkilerimizi pekiştirecek anlaşmayı arkadaşlarımız imzaladı. eminim ki; Türkiye ile Rusya'nın güçlenen ilişkileri Kafkasya başta olmak üzere bölgemize büyük katkı sağlayacak. rusya dılş politikmazıda öncelikli ve ayrıcaklı bir konuma sahiptir.

Putin'in ziyareti ilişkilerimizi olumlu yönde daha da jızlandırdı.Kısa bir süre önce Medvedev'in ülkemize yaptığı ziyaretle önemli bir adım atılmış oldu. 2009'da dış ticarte hacmi 23 milyar dolara düşmüşse de 5 yıl içersinde 100milyar dolara ulaşma hedefimizi koruyoruz. Türkiye olarak elimizden geleni yapacağız.

Gazze'ye giden yaerdım konvoyuna yönelik gelişmeleri gerek BM'de Rusya'nın verdiği destek gerek telefon görüşmesinde verdikleri destekle Rusya'nın konumu memnun etti. Gazze'ye yapılan saldırı tüm dünyaya vicdan muhasebesi yaptırmıiştır. Türkiye ola4rak bize taziye, üzüntü ve  desteklerini ileten uluslara, devlet adamlarına teşekkürlerimizi sunarız.

Türkiye ölen sivillerin hakkını tüm uluslararası platformlşarda sonuna kadar sürecektir. "