BIST 10.199
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.404,56
HABER /  GÜNCEL

Rus muhalif Navalni kefaletle serbest bırakıldı

Rusya'nın önde gelen muhalif isimlerinden Alexei Navalni, beş yıl hapis cezasına çarptırılması ardından, temyiz davası sonuçlanana kadar kefaletle serbest bırakıldı.

Abone ol

Rusya'nın önde gelen muhalif isimlerinden Alexei Navalni, beş yıl hapis cezasına çarptırılması ardından, temyiz davası sonuçlanana kadar kefaletle serbest bırakıldı.

Navalni'nin hapis cezasına çarptırılması yoğun şekilde eleştirilmişti.

Mahkeme, Navalni'nin bir kereste şirketini yarım milyon dolar dolandırdığına hükmetmişti. Hakkındaki suçlamaları reddeden Navalni ise davanın siyasî amaçlı olduğunu savunuyordu.

Dünkü kararın ardından hem Navalni'nin avukatları hem de savcılar, mahkeme heyetine, muhalif siyasetçinin kefaletle serbest bırakılması talebinde bulundular.

Moskova Belediye Başkanlığı için aday olan Navalni'nin, daha önce kefalet şartlarını ihlâl etmediği ve cezaevine konmasına gerek olmadığı belirtildi.

Moskova'da belediye başkanlığı seçimi 8 Eylül'de yapılacak.

Kefaletle serbest bırakma kararı, Kremlin'in, başlıca muhalifi Navalni'nin seçim kampanyasını sürdürmesine en azından şimdilik izin verdiği şeklinde yorumlanıyor.

Avrupa Birliği mahkeme kararının Rus hukuku hakkında "ciddi soru işaretleri" doğurduğunu; Amerika Birleşik Devletleri ise "oldukça hayal kırıklığına uğradığını" söyledi.

Mahkeme kararının açıklanmasının ardından Moskova, St Petersburg ve başka şehirlerde patlak veren protestolarda çıkan arbedelerde polis onlarca eylemciyi gözaltına aldı.

Binlerce kişinin katıldığı protestolar gecenin geç saatlerine kadar sürdü.

Davanın görüldüğü Kirov'da mahkemenin kararı ve ceza açıklandıktan sonra en az iki Navalni taraftarı gözaltına alındı.

37 yaşındaki muhalif lider, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'nin Birleşik Rusya Partisi'ne karşı yürüttüğü kampanya, ve yolsuzluk iddiaları hakkında yazdığı makalelerle tanınıyor.

Kendisi, Kremin ve Putin'e karşı 2011 yılının Aralık ayında ilham olduğu büyük protestolarla dikkat çekmişti.

Kararın okunmasının ardından kelepçelenip duruşma salonundan çıkarılmadan önce Navalni, taraftarlarının yolsuzluk karşıtı mücadeleye devam etmesini istedi ve Twitter üzerinden "Bir şey yapmadan oturmayın" dedi.