BIST 9.539
DOLAR 32,45
EURO 34,50
ALTIN 2.469,40
HABER /  GÜNCEL

Kuzey Irak'ta oğul Barzani bombası!

Kuzey Irak yönetiminde değişiklikler var. Bir Barzani giderken yerine oğul Barzani geliyor. Oğul Barzani istihbaratın başındaydı.

Abone ol

Kuzey Irak'taki Kürt hükümetinin koalisyon ortağı PDK’nin Eylül’de yapılması planlanan seçimlerin ardından Neçirvan Barzani’nin yerine Mesrur Barzani’yi başbakan olarak atayacağı öne sürüldü.

mesrur-barzani.jpgMesrur Barzani, Mesut Barzani'nin oğlu ve şimdiye kadar istihbarat gruplarının başında yer alıyordu.

Bir yandan Irak'ın Kürt cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin ağır hastalığı, diğer yandan Federe Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin görev süresini 2 yıl daha uzatması... Güney Kürdistan yönetimi siyasi krizden çıkış yolunu ararken, Kürt hükümetini oluşturan partiler Eylül ayında yapılması planlanan genel seçimler sonrası yeniden düzenlemeyi gündemlerine aldıkları bildirildi.

BARZANİ'NİN ÜÇÜNCÜ KEZ SEÇİLMESİ

Kürdistan Parlamentosu geçtiğimiz günlerde başkanlık süresinin iki yıl uzatılmasını öngören tasarıyı tartışmalı şekilde kabul etmişti. Barzani’nin üçüncü kez seçilmesine özellikle muhalefette olan Goran Hareketi ve İslami partiler sert şekilde karşı çıkmış, ancak parlamento PDK ve YNK’nin oylarıyla seçimlere gidilmeden bu tasarıyı onaylamıştı.

KİM BAŞKAN OLACAK KRİZİ

Kürdistan Demokrat Partisi’nin (PDK) yönetiminin bölge başbakanlığı için Neçirvan Barzani yerine yeni bir isimde anlaştığı öğrenildi. Kürt hükümetinin koalisyon ortağı Kürdistan masrour-barzani.jpgYurtseverler Birliği (YNK) ve PDK'nin anlaşmasına göre her iki parti 2 yıl süreyle başbakan atıyor.

BİR BARZANİ GİDECEK OĞUL BARZANİ GELECEK

PDK yönetimi başbakanlık için bu kez Mesrur Barzani’yi atayacak. Mesud Barzani’nin oğlu olan ve şu anda Kürdistan bölgesel hükümetinin güvenlik ile istihbarat kurumlarının toplandığı Kürdistan Emniyet Ajansı’nın başkanlığını yapan Mesrur Barzani, PDK içinde en etkili isimlerin başında geliyor.

NEÇİRVAN DA KALICI

Neçirvan Barzani'nin başbakanlık koltuğunu devretmesine rağmen PDK içindeki ağırlığının süreceğini belirten yöre basınında şu yorum yapılıyor: "Neçirvan Barzani, PDK genel başkan yardımcılığını görevinde kalmaya devam edecek ve daha çok parti içindeki örgütleme çalışmalarına ağırlık verecek."

BARZANİ HANEDANLIĞI

Mesut Barzani'nin ABD'de okuttuğu oğlu Mesrur Barzani, geçen yıl  Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı olan babası Mesut Barzani tarafından, yeni kurulan Ulusal Güvenlik Konseyi’nin başına  atanmıştı. Barzani'nin büyük oğlunu tüm güvenlik ağının başına koyması muhalefet partilerinin tepkisini çekmişti. Barzani'ye karşı 'diktatörlük ve hanedanlık' eleştirileri yapılmıştı.