BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,82
ALTIN 2.406,89
HABER /  DÜNYA

RUS BAKAN’DAN FLAŞ SURİYE AÇIKLAMASI

Suriye Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Suriye’de savaşan herkesin silah bırakması gerektiğini belirterek, "Esed’in gitmesinin öncelik olması...

Abone ol

Suriye Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Suriye’de savaşan herkesin silah bırakması gerektiğini belirterek, "Esed’in gitmesinin öncelik olması durumunda böyle bir jepolitik yaklaşımın bedeli masum insanların hayatı olacaktır" dedi. Lavrov, Suriye’nin Dostları Grubu’nu da eleştirerek, "Şu anda bu sürece olumsuz katkıda bulunduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.
Suriye Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ortak basın toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Lavrov, Suriye’deki son duruma ilişkin olarak, “Bizler kesinlikle yönetim değişikli konusunda mücadele etmiyoruz. Burada seçim belli. İhtilafın bir an önce durdurulması, barışın temini sağlanmalı. Suriye’de savaşan herkesin silah bırakması öncelik olmalıdır. Esad’ın gitmesinin öncelik olması durumunda böyle bir jepolitik yaklaşımın bedeli masum insanların hayatı olacaktır. Dolayısıyla diyalog öncesinde ön koşul sürülmemesinden yanayız” dedi.

"ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI"
Hafta sonu İstanbul’da düzenlenecek Suriye’nin Dostları Grubu toplantısını da değerlendiren Lavrov, “Bizler Suriye’nin Dostları Grubu üyesi değiliz ama olayın fiili boyutuna bakacak olursak Suriye’nin Dostları Grubu sanki Suriyeli muhalefetin bir kısmının dostları tarzında bir yaklaşım görünüyor. Biz bu olaya diplomatik açıdan bakıyoruz. Cenevre kararlarına katkıda bulunur mu bu olay. Şu anda bu sürece olumsuz katkıda bulunduğunu görüyoruz. Kurulan mekanizma bir tarafı izole etmeye yönelik olursa diyalog zeminini elimizden kaçırmış oluyoruz. Arap Birilği’nin aldığı karar sonrası Suriye muhalefetinin bir kısmı, Suriye halkının yasal temsilcisi kabul edildi. Bu muhalefete silah verilmek için yapıldı. Bu karar uluslararası hukuka aykırı. Suriye itilafların sürece etkisi çok devasa boyuttu. Türkiye’nin omuzlarında büyük yük olduğunu biliyoruz. Şam yönetiminin vaatlerinin yerine getirmesini bekliyoruz. askeri çözüme başvurulsa bu olaylar devam edecektir ve teröristlerin etkisi yaygınlaşacaktır. Hükümete karşı mücadeleden el kaide ile bağlantılı birimler de mücadele ediyor. Bundan sonra çalışmaların izolasyon ve askeri çözümle yönelik olması durumunda bu tehditler daha da artacaktır. Suriye’nin dostları toplantısında akli selimin hakim olmasını bekliyorum. Suriye halkının temel çıkarlarını göz önünde bulundurulmasını istiyoruz. Ayrıca bu konuda her halükarda diyaloğun tesisi için çaba harcanacağı söylendi. Bunun böyle olmasını ümit ediyorum” diye konuştu.

"BU KONUDA BİZ SUÇLU DEĞİLİZ"
Ortadoğu’da kile imha silahları aranması çabası ile ilgili yapılması planlanan toplantının gerçekleşmemesinden dolayı üzüntü duyduğunu söyleyen Lavrov, “Rusya bu konuda suçlu değil. Rusya ABD ve İngiltere olarak bölgenin bütün ülkeleriyle aktif olarak çalıştık. Olabildiğince somut tarih belirlensin dedik. Aynı ölçüde ilgi gösterilmedi. 2012 yılında kitle imha silahlarının arınmasına karar verildi. Ortadoğu nükleer silahların arınması konusunda Korkularımız şüphelerimiz var” ifadelerini kullandı.
(İHA)