BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,91
ALTIN 2.431,53
HABER /  DÜNYA

Rumlar konvoya sorun çıkartıyor

Rotayı Filistin'e çeviren yardım konvoyu Kıbrıs'ın güneyinde Avrupa'dan gelecek diger gemileri bekliyor.

Abone ol

''Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım'' kampanyası kapsamında Gazze'ye doğru yola çıkan ve Güney Kıbrıs açıklarında 3 yük gemisi ile buluşan ''Mavi Marmara'' adlı yolcu gemisi, diğer gemiler ile Avrupa Parlamentosu'ndan gelecek milletvekillerini bekliyor.

AVRUPALI PARLAMENTERLER BEKLENİYOR

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı'ndan yapılan açıklamada, aktivistlerin bulunduğu ''Mavi Marmara'' gemisinin Filistin'e ilaç ve tıbbi malzeme gibi insani yardım malzemesi taşıyan 3 yük gemisiyle Kıbrıs'ın güneyinde buluştuğu, diğer gemiler ve milletvekilleri gelince yeniden hareket edeceği kaydedildi.

RUMLAR ENGELLİYOR

Güney Kıbrıs Rum kesiminin, parlamenterlerin geçişine izin vermediği için milletvekillerinin gemilere ulaşmasının geciktiği ifade edilen açıklamada, 15 milletvekilinin gemilere ulaşmasıyla birlikte filonun Gazze'ye ulaşmak üzere Akdeniz'de yoluna yola devam edeceği belirtildi.

YARIN GAZZE SULARINDA OLMASI BEKLENİYOR

Açıklamada, 7 geminin 25 saatlik bir yolculuktan sonra yarın Gazze sularında olmasının beklendiği ifade edildi.

İHH BAŞKANI YILDIRIM

Açıklamada görüşlerine yer verilen İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, sürecin kendi lehlerine doğru ilerlediğini belirterek, Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu, Fransa Dışişleri Bakanlığı ve daha birçok ülkeden bu hareketi destekleyen açıklamalar yapıldığını ifade etti.

Bu hareketin arkasında bütün dünyanın desteğinin olduğunu ifade eden Yıldırım, ''Yapılacak şey, bu gemilerin geçişine izin vermek. Eğer Gazze'ye yardım ettiğinizi iddia ediyorsanız o zaman gelin bu gemilerin geçişine izin verin. Samimiyetinizi kanıtlayın'' ifadesini kullandı.

''İsrail, gerilimi ne kadar tırmandırırsa tırmandırsın asla geri dönmeyeceğiz'' açıklamasında bulunan Yıldırım, ''İsrail'in savunduğu gibi Hamas'ın propagandasını yapmıyoruz. Hamas kendi siyasetini yapar. Bizim işimiz Gazze'de 2006 yılından beri ambargoya maruz kalan insanlara bir nebze yardım etmek. Gemilerde taşıdığımız 10 bin ton malzeme, Filistin halkı için hayati öneme sahip'' ifadesine yer verdi.

GEMİDEKİ SON DURUM

Açıklamada, ''Mavi Marmara'' gemisindeki son duruma ilişkin de gemideki 578 barış eylemcisinin Gazze'ye ulaşacakları günü bekledikleri ifade edildi.

Gemide şu anda herhangi bir sıkıntının olmadığı belirtilen açıklamada, önlem olarak gemide 9 doktor, 2 hemşire ve 2 sağlık memurunun da bulunduğu kaydedildi.

İSRAİL SERT ÇIKTI

İsrail radyosunun haberine göre İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, "yardım konvoyu İsrail'e karşı bir şiddet propagandası ve İsrail topraklarında, hava veya deniz sahasında egemenliğinin herhangi bir şekilde tehdit edilmesine izin vermeyecek" dedi.

GİRER GİRMEZ MÜDAHALE EDİLECEK

İsrail donanmasına bağlı gemilerin, İsrail kontrolü altındaki yaklaşık 20 millik Gazze sularına girer girmez gemilere müdahalede bulunacağı bekleniyor.

TOPLAMA KAMPINA KOYACAKLAR

Gazze'ye yardım filosunun liderlerinden Greta Berlin, Gazze'deki Filistinlilerin bir "toplama kampında" yaşadığının, bölgeye girip çıkma hakları bulunmadığının altını çizerek, "Eğer gözaltına alınırsak, bizi de toplama kampına koyacaklar." diyerek, İsrail'in Aşdod Limanı'nda gemideki yolcular için hazırlanan gözaltı merkezine atıfta bulundu.

AKTİVİSTLER

Dr. Mevlüt Yurtseven: Kariyerli aktivistlerden biri olarak dikkat çekiyor.

Gaye Somuncu: Tüm başarılı kariyerini bırakarak harekete katıldı. Önemli kurumlara PR çalışması yapan Somuncu son işinden istifa etti. Şimdi Filistin yolunda.

Fatma Muhammed Ali: Daha önce karadan yapılan iki konvoya katılmış. Avukatlık yapıyor. Amerikalı aktivistlerle birlikte hareket eden Fatma, Gazze'deki doktorlarla sürekli irtibat halinde olduklarını anlatıyor.

Kevin Ovenden: Yardım hareketine İngiltere'den katıldı. Viva Palestina'nın koordinatörü ve aynı zamanda İngiliz milletvekili George Gallaoway'ın yardımcısı. Bugüne kadar benzer onlarca eylemin içinde yer almış.