BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,84
ALTIN 2.389,53
HABER /  DÜNYA

Rumlar camileri yok etti

Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki topraklarındaki Türk ve Osmanlı kültürel mirası 16 cami yok edildi

Abone ol

Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin (GKRY), topraklarındaki Türk ve Osmanlı kültürel mirası 16 cami, 1 hamam, 2 çeşme ve 1 tekke-türbeyi yok ettiği belirlendi.

Cumhurbaşkanlığı Siyasal ve Kültürel Araştırmalar Danışmanı Ahmet Okan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca ile düzenlediği basın toplantısında, KKTC Cumhurbaşkanlığının Güney Kıbrıs'taki Osmanlı ve Türk kültür varlıklarının durumuna ilişkin araştırması hakkında bilgi verdi.

Okan, mezarlıkların büyük bölümünün tarım arazisi olarak kullanıldığını, eski eser kapsamına giren hamamların ise ya yok edildiğini ya da çok kötü durumda bulunduğunu bildirdi.

KKTC Cumhurbaşkanlığının Güney Kıbrıs'taki 140 yerleşim biriminde yaptığı araştırmaya göre, ziyaret edilen toplam 102 caminin 16'sı artık yok. Camilerin 14'ü kötü durumda, 47'si ise bakımsızlıktan dökülüyor. Durumu iyi bulunan camilerin sayısı sadece 25.

Tespit edilen 148 mezarlığın sadece 3'ü iyi durumda bulunurken, mezarlıkların 43'ünün yok edildiği, 93'ünün çok kötü durumda olduğu belirtildi.

Türk evlerinin durumu ise daha da feci olarak nitelendirildi. Lefkoşa'da 5, Baf'ta 20 ve Larnaka'da sadece 1 evin durumu iyi tespit edildi. İyi durumda Türk evi bulunmayan Limasol'daki 28 evin 5'i yok edildi, 23'ü bakımsız.

Okan, araştırmanın, Rum yönetiminin kültürel miras üzerinden siyasal bir fayda etmeye çalışmasından duyulan rahatsızlıktan dolayı yapıldığını ve amacın gerçekleri ortaya koymak olduğunu kaydetti.

Rumların çeşitli şekillerde Kuzey Kıbrıs'taki kültürel mirasın yok edildiğine dair yayınlar yaptığına işaret eden Okan, iyi durumda olan ve Rumların ibadetine açılan St. Mamas Kilisesinin eski görüntülerini yayınlayarak yalana dayalı propaganda yapıldığını kaydetti.