BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Rum Yönetimi’nden yeni atak

Türkiye'nin yayınladığı deklarasyon Kıbrıs Rum Yönetimi'ni telaşa düşürdü. Rumlar, Ankara'nın AB'yle yapacağı müzakerelere yeni maddeler eklemek için harekete geçti.

Abone ol

Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye’nin yayınladığı tanımama deklarasyonuna karşılık, Ankara’nın Avrupa Birliği’yle yapacağı müzakerelerin kurallarını belirleyen çerçeve belgesine kendi tezlerinden yana yeni maddeler ekletmeyi planlıyor.

Rumların, müzakere koşullarına, Rum kesimiyle ilişkilerin normalleştirilmesi ve ek protokolün eksiksiz uygulanması gibi maddeleri ekletmeye çalışacağı belirtiliyor.

Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye’nin imzaladığı Gümrük Birliği ek protokolüyle birlikte yayınladığı “Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımıyoruz” deklarasyonuna yanıt vermeye hazırlanıyor.

Rum Yönetimi, Türkiye’nin AB ile tam üyelik müzakerelerindeki kuralları ortaya koyan çerçeve belgeye 5 madde ekleterek kendi tezlerinden yana kazanımlar elde etmeyi planlıyor.

Rum basınında yer alan haberlere göre Rum Yönetimi, çerçeve müzakere belgesinde şu maddelerin yeralmasını istiyor:

Türkiye, AB üyesi ve tanınan Kıbrıs Cumhuriyeti’yle ilişkilerini normalleştirmeli.

Kıbrıs sorunu Birleşmiş milletler çerçevesinde çözülmeli ancak varılacak çözüm AB normlarına uygun olmalı.

Uluslararası mahkemelerin Kıbrıs’la ilgili kararları uygulanmalı.

Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne uluslararası örgütler nezdinde uyguladığı vetoyu kaldırmalı.

Türkiye Gümrük Birliği anlaşmasını eksiksiz uygulamalı.

Rum bandıralı gemi ve uçaklara uygulanan ambargo kalkmalı, Türkiye hava ve deniz limanları Kıbrıs Cumhuriyeti’ne açılmalı.


TALEPLER COREPER TOPLANTISINDA SUNULACAK

Rumların ilk aşamada tezlerini 17 Ağustos’ta birliğe üye ülkelerin daimi temsilcilerini bir araya getiren COREPER toplantısında gündeme getirmesi bekleniyor. Rum Yönetimi’nin bu toplantıda, “Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıması ve Gümrük Birliği anlaşmasını uygulaması gerektiği” yönünde bir karşı deklarasyon yayımlamaya çalışacağı kaydediliyor.

Rum Yönetimi ikinci aşamada da, Eylül başındaki dışişleri bakanları toplantısında tezlerini yeniden gündeme getirecek ve bunların Türkiye’nin müzakere çerçeve belgesine dahil edilmesini isteyecek.

Kaynak: