BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MEDYA

RTÜK'ü karıştıran komisyon

CHP'li üyelerinin soruşturulması için AK Partili üyelerden bir komisyon kurulması bardağı taşıran son damla oldu. Peki Başkan Davut Dursun ne diyor?

Abone ol

GAZETECİLER.COM

RTÜK'te Kanal A tarafından yapılan şikayet üzerine, kurulun CHP'li üyelerinin soruşturulması için AK Partili üyelerden bir komisyon kurulması bardağı taşıran son damla oldu.

CHP'Lİ ÜYELER KOMİSYONU TANIMIYOR

Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun CHP'li Üyesi Ali Öztunç "Biz böyle bir komisyonu kabul etmiyoruz, tanımıyoruz. Çünkü o komisyondaki üyeler ile biz eşitiz. Aynı mevki ve sorumlulukta görev yaptığımız üyelerin birbirlerini incelemesi, soruşturması tam bir komedidir. Bu komisyon bizim için yok hükmündedir" diye tepkisini belirtirken, Vatan gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Çelik, RTÜK'te neler oluyor? sorusunun peşine düştü.

Öztunç'un açıklamasını RTÜK Başkanı Davut Dursun'a soran Çelik, yanıtları da köşesine taşıdı.

DAVUT DURSUN İDDİALARA NE DEDİ?

Dursun'un; Öztunç ve Demirkan'ın itirazlarına verdiği yanıtlar şöyle:
- Arkadaşlarımız bu komisyonu tanımadıklarını söyleyebilirler ama bunu söylemeleri o kararı ortadan kaldırmaz.
- Bu komisyonun kurulması yönündeki kararı idari yargıya başvurup iptal ettirirlerse ona elbette bir sözümüz olmaz.
- Bir vatandaşın bir iddiası ve suçlamaları var. Bunu yok saymak mümkün değil. Üstelik bu dilekçeyi sadece bize değil, TBMM Başkanlığı ve Cumhuriyet Savcılığı'na da vermiş. Meclis Başkanlığı bize, "Bu dilekçe ile ilgili ne yaptınız" diye soruyor. Biz de Üst Kurul gündemine getirdik. Eldeki verilerle bir değerlendirme yapmanın yanlış olacağını düşünerek, bir komisyon kurup, iddialar hakkında bir inceleme yapmanın daha sağlıklı olacağına karar verdik.

KONU NAZİK, PERSONELE BIRAKAMAZDIK

- Komisyonun sadece bir siyasi partinin önermiş olduğu listeden seçilmiş üyelerden kurulu olduğu doğru. Ancak diğer üyeler bu komisyonda yer almayacaklarını ifade ettiler. Söz konusu olan nazik bir konu. Arkadaşlarımızı ilgilendiren bu konuyu bir uzmana, bir hukukçuya, personele bırakamazdık.
- Konu biraz farklı boyutlara taşınıyor. Ben suçlamalar doğrudur ya da yanlıştır demiyorum. Araştırılıp, çalışılacak ve rapor yine kurulumuza gelecek.
- Zahid Akman ile ilgili başvuruları da görüştük geçmişte. Mesela yanlış hatırlamıyorsam, şirket ortaklıklarından zamanı içerisinde çekilmediği ile ilgili olarak bizim üyelerimizden gelen talep vardı. O da gelmişti kurul gündemine.

HERŞEYİ BAŞLATAN RÜŞVETÇİ ATATÜRK İDDİASI
Kanal A'da yayımlanan bir programda, Atatürk'ün 'rüşvetçi' olduğu iddiası dile getirilmiş ve 900 bin lira rüşvet aldığı söylenmişti. Bu yayına ceza verilmesi konusu Kurul tarafından tartışıldı ve Ak Parti kontenjanından gelen 5 üyenin oylarıyla ceza verilmedi. RTÜK'ün CHP ve MHP kontenjanından gelen üyeleri ceza verilmeme kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için mahkemeye başvurdu. 

Bunun üzerine Kanal A yönetimi, Üst Kurul'a bir dilekçe vererek CHP'li üyelerin gizliliği ihlâl ettiğini ve soruşturmalarını talep etti. RTÜK genel kurulu da AK Partili 5 üyenin onayı CHP'lilerin ise itirazına rağmen bir soruşturma komisyonu kurulmasına karar verdi.

CHP'li RTÜK üyeleri "O komisyonda yer alan üyeler ile hakkında inceleme yapacakları bizler eşitiz. Aynı sıfatı ve sorumlulukları paylaşıyoruz" diyerek soruşturma komisyonuna itiraz eidyorlar.