BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,92
ALTIN 2.432,79
HABER /  GÜNCEL

Süheyl Batum CHP'den ihraç edildi

CHP Yüksek Disiplin Kurulu, Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan'ın istifası sonrası "Bu istifalarla partiyi sarsarak düzene sokacağız" diyen Eskişehir Milletvekili Batum'u oy çokluğuyla ihraç etti.

Abone ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disiplin Kurulu Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum'u partiden ihraç etti.

Dün toplanan kurul, Batum'un savunmasını almıştı.

Yaklaşık sekiz saat süren toplantıda oy çokluğuyla Batum'un CHP'den ihracına karar verildi.

Hürriyet.com.tr'ye konuşan Batum ise karardan haberi olmadığını belirterek, "Şahsıma yapılanlar hukuksuzdur. Komplodur. Bunu bana yapanlardan, MYK üyelerinden tek tek hesabını soracağım" dedi.

Süheyl Batum, Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan'ın istifası sonrası yaptığı açıklamada "Bu istifalarla partiyi sarsarak düzene sokacağız" demişti.

Batum CHP Merkez Yürütme Kurulu tarafından, 'partiyi kamuoyu önünde doğrudan tartışmaya açtığı ve parti bütünlüğünü sarsan tutum içine girdiği' gerekçesiyle 'kesin ihraç istemiyle' disipline sevk edilmişti.

Anayasa hukukçusu

Süheyl Batum, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu döneminde kesin ihraç talebiyle Disiplin Kurulu'na sevk edilen ilk isimdi.

Anayasa hukukçusu olan Batum, 2010 yılında CHP üyesi olmadan önce Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlığı ve Bahçeşehir Üniversitesi Rektörlüğü görevlerini yürütmüştü.

Partiye üye olmasından birkaç ay sonra CHP Merkez Yönetim Kurulu'na (MYK) seçilen Batum, daha sonra Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı görevine getirilmişti.

Batum 12 Haziran 2011 seçimlerinde Eskişehir'de birinci sıradan aday olmuş ve TBMM'ye girmişti.

Ekmeleddin İhsanoğlu'na karşı çıkmıştı

CHP'nin Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile birlikte Ekmeleddin İhsanoğlu'nu Cumhurbaşkanı adayı göstermesinin ardından Süheyl Batum'un parti yönetimine eleştirileri artmıştı.

Ağustos ayında düzenlenen seçimlerden önce adaylar kampanyalara devam ederken konuşan Batum, İhsanoğlu'nun CHP değerlerini yansıtmadığını savunarak "Ben seçmene ne anlatacağım. Bağımsız, laik bir cumhuriyete inanıyorum. Ama, siyasal İslam tatlı mı diyeceğim? Ben sana kömürün daha güzelinden vereceğim mi diyeceğim" demişti.

Cumhurbaşkanlığı yarışında "CHP'nin, [Recep] Tayyip Erdoğan ile mücadele etmek için siyasal İslam modelini kabul etmesi mümkün değil" diyen Batum, "Genel Merkez bize, bu adayın kaç kişi tarafından önerildiğini anlatsın. Kim önermiş. Bunlar kaç kişi. Gelip söylesinler. Biz de o zaman tamam deriz. Ama çıkıp söylesinler kaç kişi önermiş" diye konuşmuştu.