BIST 10.159
DOLAR 32,13
EURO 35,08
ALTIN 2.469,39
HABER /  GÜNCEL

RTÜKten haddimi aştım itirafı

RTÜK haberlere ilişkin televizyon kanallarının sorumlularıyla gerçekleştirdiği toplantıda haddini aştığını itiraf etti.

Abone ol

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi Şaban Sevinç, Üst Kurulun haberlere ilişkin televizyon kanallarının sorumlularıyla gerçekleştirdiği toplantıda, ''amacını aşan bazı ifadelerin kullanıldığını'' ileri sürdü.

Sevinç, 8 Şubatta İstanbul'da gerçekleştirilen toplantıda bazı kurul üyelerinin, ''Haber bültenlerinde çok olumsuz haberler var. Halkı motive edecek, karamsarlıktan kurtaracak olumlu haberler verin, yoksa cezalandırırız'' şeklinde sözler sarf ettiklerini bildirdi.

Bu tür sözlerin birçok RTÜK üyesini rahatsız ettiğini savunan Sevinç, basın özgürlüğüne açık müdahale anlamına gelen böyle taleplerin Üst Kurulu bağlamasının söz konusu olamayacağını ifade etti.

BÜ SÖZLER ÖRTÜLÜ SANSÜRDÜR

RTÜK'ün diğer yayınları olduğu gibi haber bültenlerini de 3984 sayılı RTÜK Yasası'nın 4. maddesindeki ilkeler açısından denetlediğini hatırlatan Sevinç, şunları kaydetti: ''Tarafsızlık içinde fikir çeşitliliğine yer verecek, kamu yararını gözeten ve hakkaniyet ölçüleri içinde sunulan haberlere ihtiyaç varken, böyle bir müdahale, halkın haber alma özgürlüğünün kısıtlanmasıdır, örtülü bir sansürdür. Tüm ilgililerin de bildiği gibi ne RTÜK'ün ne de başka bir kamu otoritesinin yayın kuruluşlarına 'olumlu haber verin' şeklinde müdahale etme yetkisi bulunmamaktadır.''