BIST 10.161
DOLAR 32,20
EURO 35,08
ALTIN 2.466,54
HABER /  GÜNCEL

Fransada PKK-Ermeni diyaloğu

Fransa'daki PKK operasyonu ilginç veriler ortaya koyuyor. Gözaltındaki PKK'lının itirafı bir ilişkiye ışık tuttu...

Abone ol

Fransa'da PKK'nın para kaynaklarına yönelik operasyonlarda gözaltına alınan 15 kişiden 14'ü tutuklandı. Tutuklular arasında bulunan 31 yaşındaki Atilla Balıkçı, ilginç bir görüşmeyi itiraf etti.

Fransız basınında çıkan habere göre, Balıkçı, 4 gün gözaltına alındığı Antiterörist Alt Müdürlüğünde (SDAT) Ermeni asıllı milletvekili Patrik Deveciyan ile görüştü.

PKK'lı Atilla Balıkçı, o dönemde İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy’nin özgürlükler bakan delegesi olan Deveciyan ile Fransa’daki Kürt toplumu adına görüşme yaptığını söyledi.

Deveciyan ise görüşmeye ilişkin, "hafızamda anıları saklamıyorum ama imkansız değil" dedi. Deveciyan, "ben sürekli Kürt delegasyonları kabul ettim ama asla PKK adına delegasyon kabul etmedim" diye konuştu.

PATRİK DEVECİYAN KİM?

Ermeni asıllı Patrik Deveciyan, Fransız Cumhurbaşkanı Chirac’ın yanından ayırmadığı bir isim. Siyasi kulisler Sarkozy’nin cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Deveciyan’ın başbakan olacağı konusunda hemfikir.

Fransız yönetiminde böylesine etkin bir konumda bulunan Deveciyan, Fransa’da 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan yasanın mimarı. Sosyalistlerin parlamentoya getirdiği "Ermeni soykırımını tanımayanlara ceza verilmesini" öngören tasarıya açıktan destek veriyor.

Ancak biz Deveciyan ismini yakın geçmişten değil, bundan yıllar önce; Türk diplomatlara düzenlenen suikastler döneminden anımsıyoruz. Patrick Deveciyan Ermeni terör örgütü ASALA’nın uzun yıllar avukatlığını yaptı. Türkiye için Deveciyan ismini önemli kılan başka gerçeklerde var.

Patrick Deveciyan üst düzey bir Osmanlı bürokratının torunu. Osmanlı arşivleri Patrick Deveciyan’ın büyükbabası Karekin Deveciyan’ın, Abdülmecid zamanında İstanbul Balıkhanesi’nin Müdürü olarak görev yaptığını gösteriyor. Dede Deveciyan Elazığ doğumlu.

Patrick Deveciyan’ın babası Ronald Deveciyan ise İstanbul’da burs kazandıktan sonra Paris’e yerleşiyor. Baba Deveciyan dünya genelinde ismi anılan bir mühendis. Çünkü o düdüklü tencereyi icat eden kişi. Roland Deveciyan İstanbul’dan ayrılırken pasaportuna "Türkiye’ye dönüşü imkansızdır" damgası vuruluyor. Fransız bir kadınla evlendiği halde Fransız vatandaşlığına geçmeyi reddeden baba Deveciyan. "Beni İstanbul’a almasalar da ben bir Türk vatandaşıyım" diyerek ölüyor.//