BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Robotlu ameliyat devri başlıyor

"İlk ameliyatlar üroloji ve jinekolojide başlayacak."

Abone ol

Türkiye'de robotik cerrahi ameliyatı bir kamu hastanesinde ilk kez 30 Temmuz Çarşamba günü yapılacak.

Şu ana kadar sadece İstanbul'da özel bir hastanede yapılan robotik cerrahi ameliyatlar, bundan sonra Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de gerçekleştirilecek.
Robotik cerrahi uygulamasının ilk ameliyatı prostat kanserli bir hastaya Başhekim Doç. Dr. Eyüp Gümüş tarafından yapılacak.
AA muhabirine konuyla ilgili açıklama yapan üroloji uzmanı Doç. Dr. Gümüş, robotik cerrahinin, ameliyatı batın açılmadan daha rafine anatomik halde yapmayı sağlayan, fazla ekibin ameliyata girmesini önleyen hem de enfeksiyon riskini ortadan kaldırarak, hastanın daha erken iyileşmesini sağlayan bir yöntem olduğunu söyledi.
Hastaneye 10-15 gün önce getirilen ve testleri tamamlanan robotun 4 interaktif kolu bulunduğunu ve doktora 3 boyutlu görüş imkanı sağladığını anlatan Gümüş, robotun kollarının açtığı 1-1,5 santimetrelik deliklerden içeriye yerleştirildiğini ve cerrahın ''konsol'' denilen üniteye oturur şekilde kolları kumanda ederek ameliyatı gerçekleştirdiğini anlattı.
Robotun kollarında makas, damar yakıcı sistemler gibi üst düzey teknolojik sistemler bulunduğunu dile getiren Gümüş, ''Sonuçta küçücük delikten büyük bir ameliyat yapılmış oluyor'' dedi.
Doç. Dr. Gümüş, robotik cerrahinin özellikle prostat, böbrek, böbrek üstü kanserlerinde gibi hemen hemen ürolojinin birçok ameliyatında, jinekolojide rahim ve over kanserlerinde yaygın olarak kullanıldığını ve yine kadınlarda idrar kesesi sarkmalarında da uygulandığını, robot normalden daha büyük gösterdiği için kanserli dokunun çıkartılmasında büyük kolaylık sağladığını bildirdi.

ABD'de de prostat kanserlerinin yüzde 85'inin robotik yöntemle yapıldığını ifade eden Gümüş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Robotik cerrahi ameliyatların yapılabilmesi için hastanemize bir robot alındı. Bu, şu anda hiçbir devlet ve üniversite hastanesinde yok. Doktor ve hemşirelerimiz bunun eğitimlerini aldılar. İlk ameliyatlar üroloji ve jinekolojide başlayacak. İlk ameliyatımız 30 Temmuzda prostat kanseri olan bir hastaya yapılacak. Ameliyatı ben gerçekleştireceğim. İlk ameliyatımızda yanımızda ABD Cleveland Klinik'ten Robotik Cerrahi Bölüm Başkanı Lübnanlı doktor Prof. Dr. Cihat Kavouk eşlik edecek. Kendisi bugüne kadar 400 civarında robotik prostat kanseri ameliyatı yapmış.''

ABD'de bu ameliyatların yaklaşık 30 bin dolara yapıldığına dikkat çeken Gümüş, sosyal güvencesi olan bir hastaya robotik cerrahi ameliyat farkının 2 bin YTL civarında olduğunu, ancak ileride bu farkın alınmayabileceğini vurguladı.
Gümüş, robotik cerrahinin dünyada son 6 yıldır yapıldığını, bu cihazdan ABD'de 500, Yunanistan'da 12, Bulgaristan'da 1 ve Kuzey Kıbrıs Rum Kesimi'nde 1 adet bulunduğunu kaydetti.
Gümüş ''Bu cerrahinin avantajı, belki ileride tele cerrahi dediğimiz şehirler arası ameliyatlara da olanak sağlayacak. Biz buradan Ankara'daki bir hastayı ameliyat edebileceğiz. Bu robotun 4 kolu hastaya yerleştirilecek, konsol burada olacak, on-line görüntüyü alarak ameliyatı uzaktan yönetebileceğiz'' şeklinde konuştu.
Robotik cerrahi yönteminin NASA'da özellikle astronotlar için, yani yeryüzü ile uzay arasında ilişki kurmak için geliştirildiğini, daha sonra bu teknolojinin tıpta uygulanabilirliğinin anlaşıldığını anlatan Gümüş, ABD'nin şu anda uzak ameliyatlara onay vermediğini, ancak bunun üzerinde çalışıldığını söyledi.

Robotik cerrahi cihazının ABD'den alındığını, fiyatının 2.5 milyon YTL olduğunu ifade eden Doç. Dr. Eyüp Gümüş, hastaneden 3 cerrah ile 2 hemşirenin kişi başı 7 bin avro karşılığında Strasburg'da IRCAD denilen merkezde robotik cerrahi eğitimlerinin tamamlayarak, sertifikalarını aldıklarını belirtti.
Doç. Dr. Gümüş, yeni bir teknoloji olduğu Türkiye için bir eğitim süreci gerektirdiğinin altını çizerek, şu görüşlerini aktardı:
''Türkiye'de bir robotik cerrahi eğitim merkezi yok. Hekimlerimiz ya ABD'ye ya da Avrupa'ya giderek çok ciddi paralarla bu eğitimi alabiliyorlar. Biz Sağlık Bakanlığına başvurarak, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin robotik cerrahi eğitim merkezi olmasını istedik. Türkiye'deki hekimler belli bir sıra dahilinde, burada hem teorik hem pratik eğitimi alabilecekler ve Sağlık Bakanlığı sertifika verecek ve bu hekimlere burada ameliyat yapma yetkisi vereceğiz. Onunla ilgili çalışmalara başladık. Eylül-Ekim gibi ilk eğitimi düzenleyeceğiz. Belki Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetlerinden de Balkanlar'dan da doktorlar gelip bizde eğitim alacaklar. Bu eğitimlere katılacak olanlar kişi başına 5 bin YTL ödeyecek. Bu hem bir hizmet hem de bir gelir. Her ay 4 kişiyi 10'ar günlük sürelerde eğiteceğiz. Gerekirse yurtdışından da eğitici çağıracağız. Yurtdışındaki eğitimlerde hasta gösterilmiyor. Sadece teorik ve hayvan üzerinde çalışmalar yapılıyor. Biz eğitim alanlara ameliyatları da izlettireceğiz.''
Doç. Dr. Gümüş, robotik cerrahinin gelecek ayın ortalarında jinekolojik ameliyatlarda, eylül ayında da genel cerrahlar tarafından kullanılmaya başlanacağını kaydetti.

Robotik cerrahinin ileride kulak burun boğaz hastalıkları ve gırtlak kanseri ile kalp damar cerrahisinde de ekiplerin eğitimlerini tamamlamalarından sonra başlayacağını vurgulayan Gümüş, ''Prostat kanseri ameliyatı olmak için ABD'ye gidip yaklaşık 50 bin dolar verip bu ameliyatı olanların sayısı çok fazla. Hastalarımızdan biri de ABD'ye gidecekti. Bizde başlayacağını duyunca yurtdışına gitmekten vazgeçip ameliyatını burada olmaya karar verdi'' şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Gümüş, robotun makas gibi enstrümanlarının birer kullanımlık olduğunu, her ameliyatta değiştirildiğini belirterek, 2 bin YTL'lik fark ücretinin de buradan kaynaklandığını söyledi.
Gümüş, herhangi bir sosyal güvenlik kurumu ile ilişkisi olmayanların bu ameliyat için ödeyecekleri ücretin 4 bin YTL olduğunu, bu rakamın ABD ile kıyaslandığında çok makul bulunduğunu kaydetti.
Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde şu anda 6 ameliyathane bulunduğunu, yeni planlama ile 10'a çıkarılacağını ifade eden Gümüş, robotun uydu bağlantısı olan özel donanımlı bir odası olduğunu sözlerine ekledi.