BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Sigara yasağı vapura yaramadı

19 Mayıs’ta yürürlüğe giren sigara yasağı, İzmir’de şehir hatları vapurlarında çay satışlarını üçte iki oranında düşürdü

Abone ol

Türkiye’de, 19 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe giren sigara yasağı, İzmir’de şehir hatları vapurlarında çay satışlarını düşürdü.

Vapura biner binmez söylenen bir bardak çayın yanında bir de sigara yakmak, tiryakilerin vazgeçilmez keyfiydi. Ancak, sigara yasağıyla birlikte tiryakilerin "vapur ikilisi" olarak tanımladığı çay-sigara keyfi, artık sadece hafızalarda bir anı olarak kalacak gibi görünüyor.

Sigara içmeyen insanların hakkını koruyan yasağın ardından tiryakiler, sigara içmeyi bırakmasalar da vapurda sigarasız çay içmeyi bıraktılar.

İzmir’de Karşıyaka-Alsancak hattında sefer yapan vapurun çay ocağında çalışan Faruk İzlek, yasağın çay satışlarını çok etkilediğini söyledi.

Eskiden dolu giden çay tepsisinin vapurda tek katı bile dolaşırken boşaldığını, şimdi tepside çay dolu bardaklarla kantine geri döndüklerini anlatan İzlek, "Çay satışımız üçte birine düştü. Karşıyaka-Pasaport-Alsancak hattında günde 400-500 çay satılırken şimdi 150-200 çayı zor satıyoruz. Çay içmek isteyen yanında sigara da içmek istiyor. Şimdi sigara içemediklerinden çay da istemiyorlar" dedi.

Bostanlı-Alsancak hattında çalışan Latif Aktaş ise çay satışlarının yüzde 60-70 oranında düştüğünü, yasaklama öncesi 500’den fazla çay sattıklarını, şimdi 150-200 bardak çaya zor eriştiklerini dile getirerek, "Tekrar içmelerini isteriz tabii, çay satabilmemiz için. Hiç değilse açık kısımlarda içsinler. Ben de sigara tiryakisiyim. Çayı sigarayla birlikte içmenin keyfi başka. Yanında sigara yakamayınca çay da istemiyorlar" diye konuştu.

"Sigara tiryakileri çay içmeyerek yasağı protesto ediyorlar. Bu da biz çalışanlar için iyi değil" diyen Gökhan Güngör ise, çay satışlarının 500’den 200’e düştüğünü söyledi.

Çay fiyatlarının üç yıldır değişmediğini, bir bardak çayı 50 YKr’den sattıklarını, yasaktan sonra su ve sodanın zamlandığını aktaran Güngör, "Bu gemide iki kişi çalışıyoruz. Ama satışlar böyle giderse birimizi çıkarabilirler işten. Bir kişi de buradaki işi göremez. O zaman ya çay kantinlerini kapatırlar ya da belediyenin işletmesine filan geçer" dedi.

KAPTAN: BİZİM CEZA KESME YETKİMİZ YOK

Güngör, sigara yasağının getirildiği ilk günler zabıta memurlarının vapurları 15-20 gün denetlediğini, daha sonra denetlemeyi bıraktığını ifade etti.

Zaman zaman yasağa rağmen "Neyse cezası ödemeye hazırım" deyip çayın yanında bir sigara yakan yolcularla karşılaştıklarını anlatan Güngör, "Üst katta yaktıklarında diğer yolcular uyarıyor. Ama geminin arka tarafında içtikleri oluyor. Biri yakınca diğeri de cesaret alıp yakıyor" şeklinde konuştu.

Bostanlı-Konak vapurunun kaptanı Zafer Evyapan ise vapurda sigara içenlere ceza kesmenin zabıtaların yetkisinde olduğunu kaydederek, "Zabıta olmadığı zaman bizim ceza kesme yetkimiz yok. Kaçak içenler oluyor. Görürsek uyarıyoruz" dedi.