BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Robotlar görücüye çıktı Türkiye'yi YTÜ temsil ediyor

12. Uluslararası RoboCup Yarışmaları, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 14 ülkenin katılımıyla İran'ın başkenti Tahran'da başladı.

Abone ol

Tahran'daki Uluslararası Fuar Alanı'nda düzenlenen yarışmaların İran ayağına aralarında Türkiye, ABD, Almanya, Hindistan, Japonya, Çin, Singapur, Güney Kore, Hollanda, Pakistan, Meksika, İngiltere, Peru ve İran'ın da bulunduğu 14 ülkeden 378 takım katılıyor.

Yarışmalarda Türkiye'yi "Arama ve Kurtarma Simülasyonu" liginde Yıldız Teknik Üniversitesi'nin (YTÜ) Yıldız Grubu'ndan YTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Furkan Çakmak, aynı bölüm öğrencileri, Mustafa Burak Dilaver ve Abdullah Erkam Kırlı, "Arama Kurtarma Etmen Simülasyonu" liginde ise Boğaziçi Üniversitesi'nin (BOUN) RoboAKUT takımından BOUN Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Okan Aşık, Türkiye'yi temsil edecek.

YTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Çakmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arama ve Kurtarma Simülasyonu'nun, yaşanması muhtemel bir afette arama kurtarma çalışmalarının robotlar tarafından yapılmasını ve robotların koordinesini sağlamayı kapsayan bir çalışma olduğunu söyledi.

Çakmak, RoboCup ARGE çalışmalarına destek verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

RoboAKUT Takımı Temsilcisi Aşık da Arama Kurtarma Etmen Simülasyonu'yla karmaşık ortamlarda karar verme algoritmalarını geliştirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Türkiye'nin deprem kuşağında bulunduğunu hatırlatan Aşık, robotların gelecekte arama ve kurtarma çalışmalarında aktif bir şekilde kullanılacağını belirtti.

Deprem bölgesindeki itfaiye, polis ve arama kurtarma ekiplerini koordine etme programları üzerinde çalıştıklarını belirten Aşık, "50 yıl sonra, itfaiyeci robotlarımız, polis robotlarımız ve ambulans robotlarımız olacak. Bir yerleşim alanında deprem olması durumunda tüm robotları nasıl koordine edeceğimizle ilgili algoritmalar geliştiriyoruz." diye konuştu.

Bu arada robotların futbol maçında karşı karşıya geleceği yarışmalar 3 gün sürecek.