BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Reklamdaki özellik cepte yok!

Finlandiyalı cep telefonu üreticisi Nokia, geçtiğimiz hafta sunduğu Lumia 920 modeliyle eski günlerine geri dönmenin hayalini kuruyor.

Abone ol

Nokia ve Microsoft’un Windows 8 tabanlı akıllı telefonu Lumia 920, geçtiğimiz hafta teknoloji dünyasına sunuldu. Tüketici beklentisinin oldukça yüksek olduğu telefon etkileyici bir görünüme sahip olsa da, kendisi için yapılan lansman birçok başarısızlıkla doluydu. Tanıtımı yapılmasına rağmen, telefonun ne zaman piyasaya sürüleceği, en önemlisi fiyatı belli değil. Bunlar yetmezmiş gibi, telefonun reklamı da Nokia’yı utandıran bir hataya sahne oldu.PcWorld yazarı John Mello, Lumia 920’nin tanıtımında yapılan hataları kısaca özetledi:

NOKİA CESARET EDEMEDİ

1- Telefonun tanıtım tarihini belirleyen Apple: Lumia 920’nin görücüye çıkarıldığı tarihi ne Microsoft, ne de Nokia belirledi. Tersine, iki şirket 12 Eylül’de tanıtılacak olan iPhone 5’i göz önünde bulundurarak, önceki bir tarihte aceleyle sunum yaptı. Nokia bu hareketiyle, kendi telefonunu yeni nesil iPhone’un tanıtılmasından sonra sunmaya cesaret edemediğini ima eden bir hamle yapmış oldu.

TANNITIMI ACELEYE GETİRDİ

2- Tanıtımı aceleye getirilen telefon, teknoloji dünyasına sunuldu ancak ne piyasaya çıkacağı vakit, ne de fiyat belliydi. Bu durum, alışılmışın dışında bir durum ortaya koyarken, Nokia’nın etkinliği aceleye getirdiğine işaret etti.

FOTOĞRAF VİDEOLAR SAHTE

3- İşler, Lumia 920’nin reklamında kullanılan fotoğraf ve videoların sahte çıkmasıyla daha da beter bir hal aldı. Lumia 920’nin sahip olduğu PureView teknolojisini tanıtan reklam filminde, bisiklet süren birinin çektiği öne sürülen görüntülerin araç içindeki biri tarafından çektiği anlaşıldı. Nokia, görüntü sabitleme teknolojisinin tanıtımındaki hatanın ‘farkın olduklarını’ belirtti. Ayrıca, teknolojinin henüz istenen seviyede olmadığını ancak telefon piyasaya sürüldüğünde hazır olabileceğini ifade etti!

Nokia Medya İlişkileri Genel Yayın Yönetmeni Heidi Lemmetyinen, blog sayfasından yaptığı açıklamada, “Optik görüntü dengeleme teknolojisinin faydalarını anlatmaya çalışırken, bu teknolojinin simülasyonla sunulduğu bir video yayımladık... Sadece optik görüntüleme sabitlenmesi (OIS) tanıtımını öngören bir video olduğunu belirtmemiz gerekirdi. Ayrıca video Lumia 920 ile çekilmedi... Henüz (hazır) değil” dedi.

OIS, fotoğraflardaki bulanıklığı ortadan kaldırırken, düşük ışıklı ortamlarda net bir görüntü elde edilmesini sağlıyor.

VERGE BAŞARILI BULDU

The Verge sitesi, Lumia 920 ile çekildiği belirtilen fotoğraflarla, piyasadaki diğer başarılı akıllı telefonların fotoğraflarını karşılaştırdığını ve 920’yi çok başarılı bulduğunu belirtti.

Apple’ın yapacağı tanıtıma göre hareket ettiği düşünülen Nokia, oldukça başarılı görünen bir cihazını kötü bir şekilde sundu. Bugüne dek yaptığı tanıtımlarda hem teknoloji, hem de diğer konularda tüketicinin karşısına hazır çıkan Apple, 12 Eylül’de bunun bir örneğini daha verecek gibi görünüyor.