BIST 9.572
DOLAR 32,49
EURO 34,60
ALTIN 2.477,15
HABER /  GÜNCEL

Rehn: Euro'yu koruma kararlılığımızı hafife almayın

Euro bölgesi borç krizi ve ABD ekonomisinden gelen olumsuz sinyaller, Amerikan ve Asya borsalarının ardından, Avrupa'da da keskin düşüşlere yol açarken, Avrupa Komisyonu'nun mali işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn piyasaları yatıştırmaya çalıştı.

Abone ol

Euro bölgesi borç krizi ve Amerikan ekonomisindeki sorunların yarattığı kaygılar borsalarda önemli kayıplara neden olurken, Avrupa Komisyonu'nun ekonomik ve mali işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, piyasaları yatıştırmaya çalıştı.

Rehn Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında Avrupalı liderlerin Euro'yu koruma kararlılığının hafife alınmamasını istedi ve Yunanistan'ı kurtarma paketiyle ilgili kaygıların yersiz olduğunu savundu.

Dünya piyasalarında yaşanan düşüşler Avrupa borsalarıyla devam ediyor.

İngiltere'deki Financial Times 100 endeksi yüzde 3,2 puan düşerken, Almanya'da Dax'ta yüzde 3,5 ve Fransa'daki Cac 40 endeksinde ise yüzde 2,8 düşüş gözlendi.

Küresel ekonomi konusundaki kaygılar önceki saatlerde Asya borsalarında da düşüşlere yol açmış, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 3,7 düşüş kaydederken, Hong Kong borsası ise yüzde 4,6 düşüş sergilemişti.

Asya ve Avrupa borsalarındaki keskin düşüşler Amerikan borsalarında yaklaşık yüzde 4 düzeyinde yaşanan düşüşlerin ardından geldi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'ın Euro Bölgesi krizindeki son durumu görüşmek üzere Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile bir telekonferans düzenlemesi bekleniyor.

Avrupa Komisyonu başkanı Jose Manuel Barroso dün, Avrupa Birliği'nin iki hafta önce üzerinde anlaştığı uygulamaların piyasalardaki düşüş karşısında yetersiz kaldığını kabul etmişti.

Barroso ayrıca, Avrupa'daki borç krizinin, Euro Bölgesi çevre ülkelerinin ötesine de sıçramaya başladığı uyarısı da yapmıştı.

'Piyasalara korku hakim'

Amerika'da bugün açıklanacak bazı istihdam verileri bekleyen uluslararası yatırımcı ve uzmanlar, ABD ekonomisinin gücü hakkında sonuca, bu veriler üzerinden yaptıkları analizlerle varacaklar.

Action Economics'ten David Cohen, BBC'ye yaptığı açıklamada, yatırımcıların bir süre öncesine kadar ihtiyatlı bir iyimserliğe sahip olduklarını ve yılın ikinci yarısıyla beraber ekonominin toparlanma yoluna gireceğine inandıklarını söyledikten sonra, şimdiyse piyasalara korkunun hâkim olduğunu belirtiyor.

Değeri zirve yapan altının bir onsu ise 1677 dolardan işlem görüyor

Bono piyasaları ülkeleri zorluyor

Euro bölgesi ülkeleri arasında şimdiye kadar Yunanistan, Portekiz ve İrlanda kurtarma paketine ihtiyaç duyduklarını açıklamıştı.

Euro bölgesinin çevre ülkeleri olarak anılan bu üç ülkenin ardından İtalya ve İspanya'nın da krizin içine çekilme tehlikesi, Avrupa Komisyonu'nun bir kurtarma paketini karşılayamayabileceği endişesi yarattı.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Barroso ayrıca bono piyasalarının İtalya ve İspanya'ya yaklaşımlarının da kaygı verici olduğunu ifade etti.

İtalya ve İspanya para birimi olarak euro kullanan bölgenin üçüncü ve dördüncü en büyük ekonomileri.

Devletlere borç veren uluslararası bono piyasaları, Yunanistan, Portekiz ve İrlanda'dan sonra İtalya ve İspanya'nın da borçlarını ödemeyememesinden kaygı duyduğunun işaretlerini vererek bu ülkelerin borçlanma maliyetlerini artırmıştı.

Buna karşılık başını Almanya'nın çektiği euro bölgesi ülkeleri ise dev bütçeli fonlar oluşturarak piyasalara güven telkin etme yoluna gitti.