BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SEÇİM  /  ANKET

Referandumda Erdoğan'ı bekleyen tehlike!

'Referanduma katılımı ne etkiler' sorusunun cevabını son genel seçimleri tek bilen Adil Gür verdi.

Abone ol

Andy-Ar şirketinin sahibi Adil Gür, “Evet” veya “Hayır” oylarından birinin açık ara önde algısının oluşmasının referandum sonucunu etkileyeceği görüşünde.

Kamuoyu araştırmacısı Adil Gür, Milliyet'teki köşesinde merakla beklenen referanduma ilişkin bir yazı kaleme aldı. "Ben olsam da olmasam da bu sonuç çıkar" düşüncesinin seçmenin sandığa gitme motivasyonunu düşürdüğüne dikkat çeken Gür, yazısını böyle tamamladı:

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ ÖRNEĞİ

"Örneğin 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’ın %54 ile %60 arasında bir oranla seçimi kesin kazanacağını gösteren anketler ve algı AK parti seçmeninin bir bölümünü rehavete itti, sandığa gitmedi. Ve seçim %51.8 ile tamamlandı. Özetle, benim oyum seçimin sonucunu değiştirmiyor algısı, katılımın düşmesine neden oluyor.

TARAFTARLARINI İYİ MOTİVE ETMELERİ GEREKİYOR

Bu nedenle,“Evet” veya “Hayır” kampanyasını yürütenlerin taraftarlarını iyi motive etmeleri gerekiyor. Katılım düşük olduğu takdirde, taraftarlarını iyi motive edip sandığa götürmeyi başaranların daha avantajlı olacağını söylemeye gerek yok. Bugünden bakıldığında Evet veya Hayır oyu vereceğim diyenlerin eşit oranda motive olduklarını görüyoruz. Bunun temel nedeni, kamuoyunda referandumda Evet veya Hayır oylarının birbirine yakın, başa baş, bıçak sırtı olduğu algısının yüksek olması.

Önümüzdeki süreçte Evet veya Hayır kampanyasını yürütenlerin, “Oyumuz şu kadar!”, “Açık ara kazanıyoruz!”, açıklamalarının en çok kendi seçmenlerinin motivasyonunu olumsuz etkileyeceğini unutmamaları lazım."

Adil Gür referandum anketini açıkladı MHP'ye dikkat

Referandum anket sonucu MAK Danışmanlık fark açılıyor!